logo
logo

Papa Franja: Homoseksualnost nije zločin, Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu

25.1.2023 / 24Vesti.com

Papa Franja: Homoseksualnost nije zločin, Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu

Papa Franja je u intervjuu za AP pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da požele dobrodošlicu LGBTQ osobama u crkvu.

"Biti homoseksualac ​​nije zločin", rekao je papa Franja i dodao da u nekim delovima sveta katolički biskupi podržavaju zakone koji kriminalizuju homoseksualnost ili diskriminišu LGBTQ zajednicu.

Prema njegovim rečima, posebno biskupi moraju da prođu kroz proces promena.

"Oni treba da budu nežni, kao što je Bog za svakog od nas", rekao je papa.

Govoreći o zakonima kojima se kriminalizuje LGBTQ populacija, papa je rekao da Katolička crkva može i treba da radi da se tome stane na kraj, kao i da homoseksualci moraju biti dobrodošli u Katoličku crkvu i poštovani, kao i da ne bi trebalo da budu marginalizovani ili diskriminisani.

"Svi smo mi Božja deca i Bog nas voli takve kakve jesmo i zbog snage za koju se svako od nas bori za svoje dostojanstvo", rekao je papa, koji se još dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa zalagao za davanje pravne zaštite istopolnim parovima.

Dodao je da mora da postoji razlika između zločina i greha u pogledu homoseksualizma.

"Biti homoseksualac ​​nije zločin. Treba prvo da napravimo razliku između greha i zločina. Greh je i nedostatak milosti jednih prema drugima", dodao je on.

Prema podacima organizacije Hjuman digniti trast, oko 67 zemalja širom sveta kriminalizuje sporazumne istopolne seksualne aktivnosti, od kojih 11 može ili ima pravo da izrekne smrtnu kaznu, kao i da u delovima sveta gde se zakoni ne primenjuju, oni doprinose "uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama".

Samo u SAD, više od 10 država i dalje ima zakone protiv sodomije, uprkos presudi Vrhovnog suda iz 2003. kojom su proglašeni neustavnim.

Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastareli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput zakona "Nemoj reći gej" na Floridi, koji zabranjuje podučavanje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u vrtiću do trećeg razreda.

Ujedinjene nacije su više puta pozivale na ukidanje zakona koji direktno kriminalizuju homoseksualnost, navodeći da krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije i da predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2023