U ime svih svojih bratstvenika, kako iz Nikšića tako i onih iz rasejanja, sa kojima sam ovih dana bio u kontaktu, kao i u svoje lično ime, protestujemo zbog odluke bivšeg režima da proglasi persona non grata ambasadora Srbije dr Vladimira Božovića, navodi se u otvorenom pismu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, koje je u ime bratstva Božovića uputio profesor Radosav Bogdanov Božović.

– Bratstvo Božovića je jedno od najstarijih bratstava Crne Gore. Duga je i slavna istorija našeg bratstva, a za ovu priliku ćemo istaći da su se naši preci borili na Jajoše 1875. i na Vučjem Dolu 1876. godine, pod komandom Peka Pavlovića, iz tih bitaka i danas potomci Krsta Lukina baštine toke turskog paše, kao i ratnu zastavu koju naše bratstvo čuva kao dokaz slavne prošlosti.

– Poznato je i da je vod Božovića u borbi na Skadru poneo oreol „Junačkog voda“, pa im je kralj Nikola za te zasluge dodelio četiri Obilića medalje. Takođe, naši preci su ratovali na Bardanjolu, Tarabošu i Bregalnici zajedno sa srpskom vojskom, kao i u čuvenoj Mojkovačkoj bici. Toliko, samo da se zna.

– Proterivanje našeg bratstvenika dr Vladimira Božovića iz njegove i naše Crne Gore, gledamo kao akt uperen protiv svih nas, pogotovo što je on svojim nastupima i izjavama, u svim medijima, i pre i posle inauguracije za ambasadora govorio kako i treba da govori jedan častan čovek i crnogorski patriota, što je lako proveriti, a sud o Podgoričkoj skupštini neka da istorija

– Sa ovog mesta poručujemo da nećemo dozvoliti nijednoj vlasti da progoni naše intelektualce i naše prvake kao neprijatelje ove države, što oni uistinu nisu! Ide se toliko daleko da se dr Vladimiru Božoviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru, uskraćuje mu se mogućnost da poseti svoju rodnu kuću, svoje roditelje, grobove svojih predaka… Kakav apsurd gospodine predsedniče Krivokapiću.

– Poručujemo da nećemo dozvoliti nekim „usijanim“ glavama da se preko naših leđa, ovako sramno, obračunavaju na političkoj sceni. Mi smo, neki za jednu, neki za drugu, a neki za treću političku opciju, što je sasvim prirodno i demokratski, ali smo jedinstveni kada su naša, kako pojedinačna, tako i kolektivna prava kao bratstva, ugrožena. Zato apelujemo na Vas, gospodine predsjedniče, kao na jednu intelektualnu i moralnu gromadu, da Vi i nova Vlada Crne Gore, ispravite ovu nepravdu i poništite ovu sramnu odluku.