Ukoliko dođe do probijanja roka za isporuku vakcina ugovorenih putem Kovaksa, Bosna i Hercegovine će tužiti taj program Svetske zdravstvene organizacije i tražiti naknadu, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka članova Predsedništva sa predsedavajućim Saveta ministara i entitetskim premijerima.

Bosna i Hercegovina je preduzela sve da dođe do vakcina putem Kovaks programa. Naručeno je i gotovo u stoodstotnom iznosu plaćeno 1,24 miliona doza, a isporuka je predviđena u prvom kvartalu ove godine, istakao je Dodik i dodao da druge zemlje koje su potpisivale slične ugovore već dobijaju vakcine, prenela je RTRS.

Dodik je naglasio da nije tačno da Bosna i Hercegovina nema kapaciteta da prihvati te vakcine i dodao da je danas razmatrana mogućnost nabavke vakcina i mimo tog programa.

Razmatrano je i dogovoreno da se uspostavi kontakt sa svim poznatim proizvođačima vakcina iz Rusije, Kine i drugih zemalja i da pokušamo sa svih tih destinacija da obezbedimo određenu količinu, kazao je Dodik.

Dogovoreno je i da sve vakcine koje se nabave budu oslobođene PDV-a, a kao problem je istaknuta i činjenica da, za razliku od Republike Srpske, u Federaciji niko od ovlašćenih veletrgovaca ne želi da preuzme nabavku vakcina.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su u Banjaluku već stigle prve količine vakcina, 28. februara dolazi još 20.000, a sutra će biti poznato kad je sledeća isporuka.

Mi idemo svojim putem i rešavamo to pitanje. Rekao sam da Republika Srpska neće morati da čeka, već smo dobili vakcine i sada će krenuti kontinuirana isporuka, kazao je Višković.

Na današnjem sastanku je prihvaćena ponuda predsednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji 5.000 doza za Federaciju, u koju do sada nije stigla još nijedna vakcina.

Na tom gestu Vučiću su se zahvalili članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji su takođe istakli da je zatajio Kovaks program.

Očigledno je da proizvođači mogu postići veću cenu na tržištu nego što je to u ugovoru koji je potpisan sa BiH i mi pretpostavljamo da je to stvarni razlog što ne dobijamo vakcine, rekao je Komšić.