Počelo je uklanjanje objekta pravoslavne crkve u Konjević Polju kod Bratunca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Podsećamo da je crkva sagrađena u dvorištu Fate Orlović koja se zbog toga žalila Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi Srpskainfo.

Tužilaštvo je, kako se navodi, prethodno formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa izmeštanjem crkve u Konjević Polju iz dvorišta Fate Orlović i postupajući tužilac zatražio je od nadležnih institucija informaciju o preduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude.

Postupajući tužilac je informisan da je početak radova zakazan za danas, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava.

– Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmeštanjem crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja danas će biti završeni i lokacija uređena – rekao je Srni vlasnik bratunačke firme “Trend” Danko Mirović.

On je istakao da su dobili blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmeštanju crkve.

– Bez blagoslova niko nije hteo da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmeštanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gde će se graditi novi hram korištenjem dela ovog materijala koji je upotrebljiv – objasnio je Mirović.

Podsećamo, saga oko crkve u dvorištu Fate Orlović traje skoro 20 godina.

Ona je po povratku u Konjević Polje 2000. godine pokrenula sudski spor za povrat parcele na kojoj je crkva izgrađena.

Nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist crkva nije uklonjena.

Fata, međutim, nije odustajala i žalila se i Evropskom sudu za ljudska prava.

Ovaj sud je doneo odluku koja je postala pravosnažna 1. januara 2020. godine.

Kao krajnji rok za izmeštanje crkve naveden je 1. april ove godine.