Predsednik VMRO-DPMNE sinoć je na forumu „Promocije politike – Makedonija za sve ljude“ u Gazi Babi predstavio koncept „Makedonija za sve ljude“ koji predviđa smanjenje cene električne energije, struja koju plaćaju građani povećanjem domaće proizvodnje električne energije.

Mickoski je naglasio da je prva od brojnih politika koja je deo koncepta „Makedonija za sve ljude“ obezbeđivanje jeftinije električne energije za sva domaćinstva, što će biti obezbeđeno novom metodologijom, kao i ozbiljni investicioni ciklusi u energiju koristeći postojeće resurse i izgradnja i modernizacija na novim proizvodnim stajalištima.

– Mi u konceptu „Makedonije za sve ljude“ u našoj politici ne samo da ćemo učiniti, već ćemo ponuditi rešenja, imamo jasnu metodologiju kako povećati proizvodnju električne energije koja je sada negde oko 60% od one koja je bila u 2017. godini, naša metodologija je modernizacija i ulaganje u filtere za zaštitu životne sredine i odsumporavanje u dve najveće proizvodne stanice, REK Bitola i REK Oslomej i produžavanje njihovog životnog veka do 2040. godine, nešto što je suprotno onome što obećavaju SDSM i Zoran Zaev, rekao je Mickoski.

Naglasio je da će se što se više proizvede električne energije, novom metodologijom, modernizacijom i ulaganjem u ekološke filtere, uspešno dobiti jeftinija struja za domaćinstva.

Koncept „Makedonija za sve ljude“ predviđa da se najmanje 50 odsto domaćinstava gasifikuje i dobije priključak na gas.

-Najviši procenat zagađenja ambijentalnog vazduha dolazi iz sistema grejanja naših domova, promenom sistema, odnosno korišćenjem gasa koji će obezbediti buduća opštinska i gradska vlast, svako domaćinstvo će imati priliku da izabere besplatni prikljućak za gas da će ga buduća opštinska ili gradska komunalna služba nositi u svako domaćinstvo, plan je da u četvorogodišnji rok za najmanje 50% domaćinstava dobije besplatni priključak na gas, čime se menja sistem grejanja domaćinstava, a time i imaju čistiji vazduh, a samim tim i zdravije sugrađane, naglasio je Mickoski.

Mickoski je istakao da je ova politika, koja je deo koncepta Makedonija za sve ljude, obezbediti čistiji vazduh za sve građane i zdravu životnu sredinu, promenom sistema grejanja u domovima, što je glavni faktor zagađenja ambijentalnog vazduha, i istakao je da čistiji vazduh nije došao sa „životom“ i obećanjima gradonačelnika iz vlade, ali će VMRO-DPMNE novom metodologijom i politikama to pružiti svim građanima.