Hrvatska vlada će nastaviti da čuva svako radno mesto dokle god to bude potrebno, najavio je danas premijer Andrej Plenković i dodao da će vladina podrška za isplatu zarada u iznosu od 4.000 kuna biti nastavljena i nakon Nove godine.

Plenković je u otvorenom delu sednice lade rekao i da je za narednu godinu obezbeđeno 1,2 milijarde kuna za aktivnu politiku zapošljavanja.

„Nastavićemo da čuvmo svako radno mesto dok god to bude potrebno da bismo krizu prebrodili zajedno i spremni i konkurentni dočekali završetak pandemije“, rekao je Plenković.

Podrška od 4.000 kuna za očuvanje svakog radnog mesta biće nastavljena i tokom prva dva meseca naredne godine u delatnostima koje su pogođene zbog korona virusa i gde je trenutno onemogućen rad.

U te mere država će, rekao je premijer, investirati više od 500 milioa kuna, a sredstva su obezbeđena kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U dogovoru sa socijalnim partnerima vlada će ažurirati i meru skraćenog radnog vremena za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Država će, kazao je, tokom 2021. investirati više od 1,2 milijarde kuna u osnaživanje mera aktivne politike zapošljavanja koje će se odnositi na više od 25.000 građana.

Poseban naglasak pri tome će po njegovim rečima biti na obrazovanju radne snage.