Šef Obaveštajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhapšen je danas u Sarajevu i odveden na ispitivanje u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužilaštvo.

– Pripadnici MUP-a Sarajevske županije postupili su po zahtevu Tužilaštva BiH i lišili su slobode osobu inicijala O. M. – rekao je portparol policije Mirza Hadžiabdić potvrdivši hapšenje.

Odmah nakon toga oglasili su se iz državnog tužilaštva uz pojašnjenje da Mehmedagića terete za kaznena dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, krivotvorenja isprave i pranja novca, prenosi Hina.

Dok je trajalo saslušanje, policija je pretresala njegovu kuću i utvrđivala njenu vrednost s obzirom na to da mu se na teret stavlja i pranje novca prilikom kupovine dve kuće u Sarajevu, preneli su sarajevski mediji.

Inače, Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv Mehmedagića u aferi “Diploma” u kojoj se utvrđuje validnost njegove diplome stečene na Američkom univerzitetu u Tuzli, prenosi Avaz.

Zato je nedavno uhapšen i vlasnik tog univerziteta Denis Prcić i on je u pritvoru, a na teret mu se stavlja sumnja da je počinio krivično delo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog dela.