Crna Gora pokazala je visok nivo demokratske zrelosti, uprkos pojedinim očekivanjima o mogućem otporu tranziciji vlasti.

To je izjavio predsednik Crne Gore Milo Đukanović na radnom ručku sa ambasadorima EU i zemalja članica EU u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Savezne Republike Nemačke, predsedavajuće Savjetu EU, Roberta Vebera.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, Đukanović ke rekao da su se izbori u Crnoj Gori, održani u vanrednim okolnostima i to ne samo kada je reč o pandemiji, već i zbog izraženog vanpolitičkog i izvan-crnogorskog uticaja. 

„Uz zadovoljstvo što Crna Gora danas ima Vladu, i čiji će se rezultati vrednovati delima, ponovio je punu spremnost da poštujući ustavne nadležnosti bude kooperativan i deluje u pravcu daljeg razvoja Crne Gore, odgovornog odnosa prema NATO partnerstvu i dostizanja standarda koji treba da nas dovedu do punopravnog članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Veber je, kako se dodaje, nove političke okolnosti u Crnoj Gori i kohabitaciono vršenje vlasti, ocenio kao priliku da se pošalje poruka novog stila u politici da se uprkos razlikama može naći zajednički imenitelj u najboljem interesu građana.

„Predsednik Đukanović je uz zahvalnost ambasadoru Veberu iskazao zadovoljstvo susretom i pozdravio ovaj format ragovora koji se pokazao kao dragocena prilika za otvorenu razmenu mišljenja o temama značajnim za Crnu Goru i EU. Simbolično je i to što se održava na Međunarodni dan ljudskih prava, koji slavi suštinu evropskih vrednosti-ljudska prava i slobode i vladavinu prava, čijem unapređenju, zaštiti i ispunjavanju Crna Gora ostaje suštinski posvećena, poručio je Predsednik“, saopšteno je.

Đukanović je ponovio zahvalnost EU za podršku u saniranju posledica korona krize uz očekivanje uspešne saradnje na planu distribuiranja vakcine.

„On je, uz zabrinutost što nakon perioda probuđenog optimizma u pogledu evropske perpektive regiona godinu završavamo bez novih odluka Evropskog saveta, izrazio žaljenje zbog nesazivanja međuvladine konferencije za Severnu Makedoniju i Albaniju ističući da bi to bio važan korak za zemlje, ali i ohrabrenje za sve koji streme članstvu u EU. Ipak, naglasio je posebno zadovoljstvo investiciono razvojnim planom EU za ZB, uz nadu da će se uz iznalaženje odgovora u pravcu konsolidacije unutar evropskih struktura i obnovu transatlantskog savezništva, stvarati realniji uslovi za intenziviranje politike proširenja. Najava obnove euro-atlantskog saveza, kao i rezultati izbora u SAD, daju nam razloga za optimizam da ćemo u narednom periodu imati odgovorniji odnos prema tim tekovima s obe strane, a posledično i veću pažnju za ZB, što će biti i zajednički interes i prilika i za Zapadni Balkan i Crnu Goru“, ocenio je Đukanović.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, iskazala je zahvalnost za mirnu i demokratsku tranziciju vlasti u Crnoj Gori.

„Novost je u Crnoj Gori prihvatanje rezultata izbora od strane svih političkih aktera i učešće svih poslanika u radu Parlamenta“, ocenila je Popa, napominjući da deo zasluga pripada i Đukanoviću.

Ona je, kako se dodaje, ukazala na potrebu širokog političkog i društvenog konsenzusa i zajednički rad na ostvarenju evropskog cilja.

„EU i njene članice stoje posvećeno uz Crnu Goru, ne samo kroz ekonomski plan već i druge mehanizme, uključujući i istovremenu raspodelu vakcina sa zemljama članicama“, poručila je Popa i istakla da uprkos izazovima ZB ostaje veoma na evropskoj agendi.

U saopštenju se navodi da su ambasadori zemalja EU najvećim delom iskazali interesovanje za političke prilike nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali i uticaju rezultata predsedničkih izbora u SAD na dalji razvoj odnosa u regionu.

„Obostrano je izraženo zadovoljstvo otvorenom razmenom mišljenja i stajališta, što je znak prijateljstva i kvalitet u izgradnji odnosa Crne Gore i zemalja članica EU“