Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je 13. jula da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) ne remeti ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Čadež je naglasio da je taj sporazum veoma sličan sporazumima koje Srbija već ima sa pojedinačnim zemljama koje su sada članice Evroazijske unije.

„Da li će taj sporazum, kao uostalom i ranije sporazum sa Ruskom Federacijom, moći da bude na snazi kada budemo članica Evropske unije – ne, naravno, jer ćemo biti članica Evropske unije.

Kako će Evropska unija definisati svoje odnose tada sa Ruskom Federacijom to ostaje da se vidi“, izjavio je Čadež.

Predsednik PKS je objasnio da je tržište Rusija posebno važno jer je Srbiju samo u poslednja četiri meseca posetilo desetak delegacija ruskih kompanija i dodao da su „potpisani brojni veliki ugovori“.

Istakao je primer da jedna mlekara iz Srbije ima 25 odsto tržišta belog sira u celoj Rusiji.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU stupio je na snagu u subotu, 10. jula i podrazumeva bescarinski uvoz i izvoz robe iz Srbije u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgiziju.

U pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano naveo je da će Srbija pre nego što bude spremna za ulazak u EU morati da raskine sporazum sa EAEU.

Kako je naveo, Srbija može ući u sporazume sa drugim državama i organizacijama do pristupanja EU kada će morati da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pre potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija je imala bilateralne sporazume sa tri od pet članica tog saveza, sa Rusijom od 2000. godine, Belorusijom od 2009. i Kazahstanom od 2010.

Sa preostale dve članice, Jermenijom i Kirgistanom, Srbija nije imala sporazum o slobodnoj trgovini.