Ako do kraja ove godine ne budu realizovane ekskurzije ugovorene pre sredine marta prošle godine, ova turistička grana biće u velikim problemima, tvrde u Juti.

Ukoliko se do kraja ove godine ne budu realizovala đačka putovanja koja su ugovorena do sredine marta prošle godine, ali se i dalje odlažu zbog epidemijskih okolnosti, u januaru 2022. godine može se očekivati kolektivni bankrot dečjeg i omladinskog turizma, jedne od najznačajnijih grana na koju se oslanja domaća turistička privreda.

Na takav zaključak upućuju analize Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, čijih se 147 članica isključivo ili pretežno bavi organizacijom dečjih i omladinskih putovanja, a faktički ne posluju od pojave korone u Srbiji, što znači više od 15 meseci.

Od marta do juna prošle godine trebalo je da na putovanje odvedu oko 150.000 školaraca na dvodnevne, trodnevne ekskurzije ili rekreativne nastave, što je oko 600.000 rezervisanih, a neostvarenih noćenja u hotelima u Srbiji.

Uz te podatke, Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam Jute, kaže i da za jednodnevne izlete bruto ugovoreni i još nerealizovani poslovi vrede oko 20 miliona evra.

„Ti poslovi se tiču svih privrednih subjekata koji se na neki način bave đačkim turizmom: hoteli, prevoznici, vodiči, deo lekarske službe, animatori, sve do agencija koje prave programe i objedinjuju sve usluge.

Očekivali smo da ćemo u dogovoru s republičkim kriznim štabom i resornim ministarstvima, prosvete i turizma, bar pokušati da realizujemo veći deo tih putovanja.

Na sve naše zahteve, koje smo takođe upućivali i premijerki i predsedniku, nismo dobili odgovor niti imamo informaciju šta je to što bismo mogli da preporučimo rukovodiocima škola i roditeljima, na koji način da dođemo u poziciju da poslove koje smo preuzeli i ostvarimo“, ukazuje Zekavica.

Primera radi, on navodi da Centar dečjih letovališta, koji ima 1.400 kreveta na različitim destinacijama, više od godinu dana ne radi, baš kao ni agencije koje se bave đačkim turizmom.

„Tim firmama smo platili avanse u momentu zaključenja ugovora, a sada dolazimo u poziciju da ukoliko ne budemo u prilici da ugovorena putovanja realizujemo, u junu ili julu, ili od jeseni do decembra, u svakom slučaju do kraja ove kalendarske godine, kao što uredba o zamenskim putovanjima nalaže, uplaćeni novac moraće da se vrati do januara 2022.

Imaćemo problem da od hotelijera povratimo ta sredstva, a onda ćemo svi doći u vrlo ozbiljnu situaciju“, ilustruje Zekavica.

Dopunjujući njegove reči, Aleksandar Seničić, direktor Jute, pojašnjava da ima mnogo hotela koji nisu radili i ne mogu da vrate novac agencijama, pa ni agencije ne mogu da vrate novac roditeljima učenika.

„Ući ćemo u kolektivni bankrot, propadaće hoteli, agencije koje se isključivo bave đačkim i omladinskim turizmom, kojih u Srbiji ukupno ima oko 200, a od toga je 147 naših članica.

Agencije ne mogu da preporuče da se đačka putovanja realizuju, ne mogu ni škole, dok ne dobiju takvu preporuku Ministarstva prosvete, a ono takvu preporuku ne može da im uputi dok to ne kaže Krizni štab, tako da je situacija dosta konfuzna, jedni od drugih beže, a rešenja nema“, navodi on.

Kako kažem predlagali su da deca borave u objektima smanjenog kapaciteta, da ne bude drugih gostiju, iako se po pravilu ovi programi realizuju uglavnom na planinama i u banjama van sezone.

„Takođe, da na 100 đaka bude jedan lekar sve vreme, da se odobri da na putovanja idu učenici iz regiona u kojima je epidemijska situacija stabilna, ali nije bilo sluha za te predloge. Prema informacijama iz Ministarstva prosvete, resorni ministar je dva puta tražio da se krizni štab o ovom pitanju izjasni, ali je to odloženo za kasnije“ dodaje Seničić.

Uveren je da ukoliko bi nadležni odobrili realizaciju đačkih putovanja, to bi moglo da počne odmah jer je, tvrdi, sve spremno. Pa i ako bi preporuka bila da se ovi aranžmani realizuju u prvom polugodištu naredne školske godine, Seničić smatra da bi se gotovo svi i realizovali.

Da bi rekreativna nastava, ekskurzija ili izlet bili deo školskog programa, moraju tim aktom biti predviđeni najkasnije do 15. septembra za nastupajuću školsku godinu, a zatim se po tom osnovu raspisuju javne nabavke.

U aktuelnoj i po svemu atipičnoj školskoj godini koju je obeležila epidemija takve javne nabavke objavljivane su tek sporadično i od toga 70 odsto stopirano je još u postupku nabavke, kako tvrde upućeni u Juti.

Naročito ističu da za sva nova đačka putovanja koja su škole ugovorile posle sredine marta prošle godine agencije moraju vratiti novac roditeljima ukoliko ne budu realizovana.