Narodna banka Srbije (NBS) nema nameru da ulazi u polemiku sa onima koji uvek nađu način da imaju neki profitabilan posao, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je ukazala da svi zaboravljaju presudu u Evropi protiv jedne banke koja kaže da su naknade za obradu kredita zakonite, piše FoNet, prenosi N1.

Tabaković je novinarima u NBS, gde je predstavljena nova usluga e-Uprave, rekla da će rejting Srbije, kojem je bila nadomak pre pandemije, sada uniziti hajka protiv bankarskog i finansijskog sektora i problem sa naknadama za obradu kredita koje postoje 20 godina.

Ne mešam se u rad sudova, ali neću dopustiti nikom da od Srbiju od poželjne investicione destinacije pravi pravno nesigurno i nepoželjno mesto za ulagače, naglasila je Tabaković.

U NBS predstavljena nova eUsluga „Moji podaci za banku”

Zahvaljujući ovoj usluzi, koja je dostupna korisnicima portala eUprave, omogućena je komunikacija građana i banaka na „klik“, odnosno omogućeno je da građani svoje podatke iz različitih državnih registara proslede banci od koje žele da dobiju ponudu za zaključenje ugovora o bankarskom proizvodu.

Usluga „Moji podaci za banku“ nastala je kao nadogradnja usluge „Moji podaci“, koja već postoji na portalu eUprava i omogućava građanima uvid u njihove podatke koji se nalaze u različitim državnim registrima, kao na primer u Centralnom registru stanovništva, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, u registrima PIO fonda, Poreskoj upravi i u drugim državnim evidencijama.