Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da su „bes i ogorčenje Novosađana“ naterali vlast da delimično odustane od projekta „Novi Sad na vodi“ i gradnje na Šodrošu i Kameničkoj Adi, ali da i dalje postoji namera da se taj „koruptivni posao“ obavi na lokaciji Brodogradilišta, koje je kupila firma „Galens“, „bliska režimu“.

„Brodogradilište im je najvažnije, jer su tu planirali da na osam hektara izgrade stambeno-poslovni kompleks koji će činiti zgrade visine i do 20 spratova. Vlast ’Galensu’ Nebojše Petrića stalno pogoduje donošenjem novih regulacionih planova koji podižu nivo spratnosti, izgrađenost i kubaturu objekata, ali tek pošto ’Galens’ kupi neku lokaciju“, rekao je Novaković, saopštila je Narodna stranka.

Novaković je naveo da je akcija „Vidi, Gari, ne može“ pokrenuta protiv „Novog Sada na vodi“ jer su u javnosti dospele informacije o nameri da investitori uz odobrenje vlasti pomere nasip na Dunavu 500 metara u korito reke i tako dobiju 165 hektara građevinskog zemljišta, a da sve to bude opasano novim nasipom dužine 4,5 kilometara.

Povodom najave projekta gradnje novog mosta preko Dunava, koji je dodeljen kineskoj kompaniji CRBC, Novaković je rekao da je takođe reč o „koruptivnom projektu“ i da su kineski investitori dobili još jedan unosan posao.

„Nije bilo međunarodnih konkursa za arhitektonsko rešenje i izvođače radova, sve je dogovoreno u četiri oka između gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i kineske kompanije, i to je ista kompanija koja gradi i Fruškogorski koridor“, naveo je Novaković.

„Umesto da imamo javnost kada je reč o projektovanju i izgledu mosta i da imamo međunarodni tender u kojem će sve svetske kompanije imati mogućnost da grade most, oni su proglašavanjem mosta za projekat od nacionalnog interesa izbegli da se cela stvar izvede javno i omogućili neposrednu pogodbu bez konkursa“, objasnio je Novaković.