Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović učestvovala je danas u Domu Narodne skupštine na osnivačkom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Mihajlovićeva je tom prilikom poručila da jedino zajednički pripremljene i donete odluke u sektoru energetike i rudarstva mogu biti uspešno i realizovane.

Predstoje nam ozbiljne odluke u sektoru energetike i važno je da Vlada i Skupština Srbije imaju što bolju saradnju i da ovo bude mesto okupljanja za razgovor o tome šta nas čeka u energetskoj tranziciji, povezivanju sa regionom i kako ćemo biti energetski bezbedni, znajući da moramo postepeno da smanjujemo proizvodnju električne energije iz uglja, rekla je ona.

Prema njenim rečima, cilj energetske politike jeste da Srbija bude ne samo energetski bezbedna država, već i ona koja je nezaobilazni tranzitni koridor za energiju i energente.

Ona je naglasila da je veoma važno to što od 1. januara imamo još jedan pravac dotoka gasa, ali da sada radimo i na diverzifikaciji snabdevača, kroz izgradnju gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad.

Takođe, moramo da budemo svesni toga da o energetici više ne može da se razmišlja, a da se ne uzima u obzir i zaštita životne sredine. Izvesno je i da će morati da se smanjuje proizvodnja struje iz uglja zbog rasta troškova i da ćemo morati mnogo više da se oslanjamo na hidroenergiju i OIE, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je istakla da su u 2021. godini potrebne krupne promene u energetskoj politici i da one počinju donošenjem četiri nova zakona koje je ministarstvo pripremilo.

Želimo da ovim zakonima omogućimo i brži razvoj rudarstva, podignemo energetsku efikasnost na nivo nacionalnog cilja i nacionalnog projekta, kao i da stvorimo mogućnost da se mnogo više ulaže i koristi energija iz obnovljivih izvora, rekla je ona.

Između ostalog, kako je dodala, novim zakonom smo dali mogućnost da kupci budu i proizvođači energije, da imamo solarne panele na krovovima kuća, stambenih zgrada, proizvodnih hala, sportskih hala.

Ona je dodala da predstoji donošenje i drugih važnih zakona: zakona o klimatskim promenama, strategije niskougljeničnog razvoja, nacionalnog plana za energetiku i klimu, nove strategije energetike i da očekuje da na tim poslovima radimo zajedno sa parlamentarnim energetskim forumom.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je da treći mandat Parlamentarnog foruma govori o tome da je reč o važnom i dugoročnom projektu i da se forum nametnuo kao nezaobilazno mesto u kreiranju energetske politike i moderan vid umrežavanja svih koji učestvuju u njenom oblikovanju.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i inicijatorka osnivanja Parlamentarnog foruma Aleksandra Tomić rekla je da je cilj ovog tela da okupi ne samo poslanike zainteresovane za energetsku politiku, već i predstavnike strukovnih udruženja i nevladinih organizacija i da bude generator novih ideja na putu energetske tranzicije.

Potpredsednica vlade je odgovarajući na pitanje novinara poručila da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati saglasnost na program poslovanja „Srbijagasa“ za 2021. godinu kad on bude predvideo odvajanje delatnosti, poštovanje zakona i jasne prioritete za investicije, što za sada nije slučaj.

U planu „Srbijagasa“ kao da ne postoji država, kao da ne postoje odluke vlade u vezi sa razdvajanjem delatnosti. Tražimo da se to ispravi i nećemo odustati od insistiranja da „Srbijagas“ bude kompanija koja posluje pregledno, efikasno i uspešno, jer je to pitanje budućnosti gasnog sektora Srbije, rekla je Mihajlovićeva.