Radnici kragujevačke fabrike “Fijat plastik” nastavili su danas generalni štrajk i potpuno obustavili proizvodnju branika za model automobila “500L”.

Prema rečima člana Štrajkačkog odbora Bojana Božovića, ni danas neće biti proizvedeno od 360 do 400 branika u dve smene, odnosno za dva dana štrajka ukupno od 720 do 800 branika.

Zaposleni štrajkuju na radnim mestima u obe smene od 6 do 22 sata.

Generalni štrajk u “Fijat plastiku” počeo je juče, a zahtevi Štrajkačkog odbora su da se regres vrati na iznos od pre 1. januara i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

U Štrajkačkom odboru su ponovili da su radnici kažnjeni smanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat odbio da potpiše Kolektivni ugovor sa poslodavcem, jer ne pristaje na “stavku” o odricanju prava na štrajk.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić ocenio je danas da je štrajk u Fijat plastiku, četvrti za poslednje četiri godine, putokaz za mnoge kako se bori i ne pristaje na robovski položaj.

On je naveo da su radnici kažnjeni, zbog toga što su odbili da potpišu Kolektivni ugovor.

Prema rečima Ristića, zaposlenima u tom kragujevačkom preduzeću uskraćen je bonus, prepolovljen regres i topli obrok i umanjena primanja za vreme plaćenog odsustva.

“Krenuli su radnici Fijat plastika, zaslužuju podršku cele Srbije. Oni se bore za sve radnike u Srbiji, šalju poruku da Srbija nije zemlja poslušnika”, ocenio je  Ristić.

 I Sindikat “Nezavisnost” u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) podržao je svoje kolege.

Predstavnici tog sindikata pozvali su danas rukovodstvo kompanije Fijat plastik da ispuni zahteve radnika i da “ne sputava” proizvodnju zbog svoje “loše procene”.

Upozoravaju da bi zaustavljanje proizvodnje moglo  da ugrozi zarade oko 2.000 radnika u FCA u Kragujevcu.

Izvor: Beta