Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je razmatrana dinamika realizacije najvažnijih infrastrukturnih projekata u različitim granama privrede. …

Na sednici je, tokom analize postignutih ekonomskih rezultata u svim oblastima, konstatovano da se, i pored problema koji su nastali kao posledica pandemije Korona virusa, rad na kapitalnim projektima nastavlja utvrđenom dinamikom.

Tu su, pored ostalog, označeni projekti čiji je početak izgradnje planiran za tekuću godinu, poput brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma (Fruškogorski koridor), deonice brze pruge od Novog Sada do Kelebije, deonice puta Niš–Merdare, Novi Beograd-Surčin, gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, kao i projekti čiji je završetak planiran za ovu godinu.

Pored saobraćajne infrastrukture, akcenat je bio i na realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, naročito izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže.
Kao posebna šansa Srbije na sastanku je apostrofirana poljoprivreda, a resorni ministar je u tom kontekstu istakao proizvodnju hrane za kućne ljubimce iz četiri fabrike u Srbiji, gde je zabeležen značajan rast izvoza, kao i potrebu za otvaranjem novih tržišta za izvoz svinjskog mesa.

Posebno je podvučena potreba razvoja zelene energije i prateće infrastrukture, kao uslova koji će u skoroj budućnosti biti neophodno ispuniti zarad privlačenja direktnih stranih investicija i očuvanja životne sredine.