Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i direktor Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA) za Zapadni Balkan Nemanja Milutinović razgovarali su danas o unapređenju saradnje u cilju jačanja ukupnih ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Atanasković je tom prilikom navela da mađarske kompanije pokazuju sve veći interes za ulaganje u Srbiji, i ukazala na to da je potrebno preduzeti korake kako bi se potencijalni mađarski investitori upoznali sa više atraktivnih lokacija u centralnom delu Srbije, pogotovo u regionu budućeg moravskog koridora.

Postoji velika mogućnost za investiranje mađarskih kompanija u centralnoj Srbiji, imajući u vidu kako postojeću privrednu strukturu, tako i mrežu srednjih stručnih škola i shodno tome školovanu radnu snagu, istakla je ministarka.

Na sastanku je navedeno da je Vlada Mađarske izdvojila fond od 25 miliona evra za podršku svojim kompanijama koje će u narednom periodu u Srbiji uložiti blizu 80 miliona evra.

Nemanja Milutinović, koji je počasni konzul Mađarske u Srbiji, složio se da mađarski investitori ne poznaju dovoljno mogućnosti za ulaganja u ostatku Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog toga rukovodstvo HEPA ulaže napore kod Vlade Mađarske da se investicije prošire na čitavu Srbiju i ne budu pretežno fokusirane na teritoriju AP Vojvodine.

Milutinović je dodao i da postoji veliki interes mađarske strane za kupovinu ili dokapitalizaciju srpskih firmi, kao i stvaranje strateških partnerstava na drugim osnovama, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.