U Novom Sadu danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta Biosens, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti, a premijerke Ane Brnabić kaže da je za početak radova na tom projektu bilo potrebno uložiti mnogo rada, truda i borbe.

„Današnjim činom postavljanja kamena temljca za izgradnju zgrade Biosensa, koji je dosad bio podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, postavljen je temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta“, navela je premijerka.

Brnabić je istakla da je početak izgradnje zgrade tog instituta ujedno i širenje slike o Srbiji kao zemlje koja može da ponudi inovacije, pamet i rad, a ne zemlje koja nudi jeftinu radnu snagu.

Kompletna zgrada Instituta Biosens finansiraće se preko projekta „Antares“, vrednog 28 miliona evra, sami građevisnki radovi na ovoj zgradi koštaće više od sedam miliona evra, a iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Novi dom evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 kvadratnih metara prostora.

„Hvala EIB i Evropskoj uniji koji su prepoznali značaj ovog projekta, jer su naši parteri i nama rekli kako će Biosens posatati evropski centar izvrsnosti u Evropi. On je jedini centar izvrsnosti u Evropi van Evropske unije“, kazala je Brnabić govoreći o značaju izgradnje ovog objekta.

Prema njenim rečima, Biosens je važan jer može da povuče čitavu Srbiju ka još dinamičnijem napretku ka Evropskoj uniji, ali i po činjenici da upravo taj institu zapošljava mlade stručnjake, koji na inovativne načine povezuju oblasti informacionih tehnologija za poljoprivredom.

Ona je navela i da je ovaj institut važan po tome što privlači veliki broj mladih stručnjaka i van Srbije, kao i da animira mlade stručnjake poreklom iz Srbije da se vraćaju u maticu.

Premijerki je uručeno priznanje zaslužni član Instituta Biosens, jer je, kako je naznačeno, peti put obišla ovaj institut institut i uložila ogroman napor da se krene sa izgradnjom ove zgrade.

Biosens postoji poslednjih pet godina, ima više od 100 otvorenih projekata na kojima je uposlen, a plan je da u budućnosti uposli preko 200 mladih stručnjaka.

Zgrada „Biosensa“ garant razvoja inovacija i nauke u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ocenio je da izgradnja Biosens-a predstavlja veliki dan za nauku u Srbiji, ali i čitavom regionu.

„Činjenica da je ovo pojedinačno najviše finasisirani projekat od strane EU, ukupan nivo je oko 28 miliona evra, uz polovinu koji je jedan grant, upravo govorio o atraktivnosti Srbije, ne samo kao investicione destincaije, nego destinacije gde se razvija nauka“, naveo je Ružić po postavljanju kamena temeljca.

Istakao je da će na tom institutu biti otvoreno novih 150 radnih mesta za najbolje mlade stručnjake koji će raditi na evropskom institut izvrsnosti „Biosens“ u Novom Sadu.

On se nada da će taj naučno-istrraživački institut biti atraktivan za privlačenje i stranih mladih istraživača, te da će se takav naučni potencijal i sinergija znanja uticati i na unapređenje nauke i istrazuzivanja, ali i čitavog poslovnog ambijenta u Srbiji.

Direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević kaže da je ideja o pokretanju takvog instituta stara 15 punih godina, koliko je prošlo kada je grupa istraživača shvatila važnost spajanja informacionih tehnologija i poljoprivrede.

„Pre tačno šest godina institut je osnovan, kada je postalo jasno da to nije samo jedan projekat. Danas imamo 120 naučnika, cilj je da pređemo preko 200. Trenutno zapošljavamo 50 doktora nauka u institutu i imamo blizu 100 istraživačkih projekata iz raznih oblasti, među kojima su najbitniji oni koji se tiču saradnje sa industrijom“, naveo je Crnojević.

Dodao je da sa novom zgradom „Biosens“ dobija svoj novi dom koji bi trebao biti završen do 2023. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je po polaganju kamena temeljca da do pre nekoliko godina niko nije obraćao pažnju na lokacije unutar univerzitetskog grada u Novom Sadu, a da se danas tu očekuje nastavak izgradnje zgrade Naučno-tehnološkog parka, uz početak radova na novoj zgradi „Biosensa“.

„Siguran sam da će ‘Biosens’ posle dosta vremena biti svoj na svome, da će imati najbolje uslove za rad i da će najbvolji mladi naučnici raditi ovde i učiniti sve da imamo bolje prinose u oblasti poljoprivrede i unaprediti zaštitu životne sredine, što je uslov napretka bilo koje države“, kazao je Vučević.

Istakao je a će Grad Novi Sad investirati 60 miliona dinara u inforastrukutru, pešačke staze, parking mesta i sve ono što je institut zahtevao.

Šef Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi, podsetio je da je EIB izdvojila 11,2 miliona evra za realizaciju ovog projekta, koji će, kako je naveo, ponuditi napredne tehnologije i multidisciplinarna rešenja koja će doprineti privredi, ali i pojedincima.

„EU je obezbedila grantove u okviru programa Horizont 2020, a Srbija će napedovati u oblastima održive poljoprivrede i bezbednosti hrane. Mi ulažemo u naučne objekte i institucije, te naučno tehnološke parkove. Ova inovativna čvorišta predstavljaju mostove između nauke i industrije“, naveo je Bragonzi.

Poručio je da su inovativna čvorišta dom za mnoga mlada preduzeća i startape koja izmišljaju nova, napredna tehnološka rešenja.

Zamenica Šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štancar istakla je da je „Biosens“ poseban jer obuhvata mnogo tema evrointegracijskog procesa Srbije i jer je simbol modernizacije Srbije i sektora u kojima sarađuju EU i ta zemlja.

„Ovo za nas znači modernizaciju, digitalizaciju i poljoprivredu koja ide u saglasnosti sa životnom sredinom, most između akademskog sveta i privrede. EU je prisutna u svim tim oblastima u Srbiji i podržava ih. Uticaj ovog programa prevazilazi granice Serbije, utičce na region i celu Evripu u oblasti održive poljjoprivrede, što je dokaz da EU računa na Srbiju“, navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Evropska investiciona banka dala je saglasnost za početak izgradnje nove zgrade Instituta „Biosens“ u Novom Sadu 28. januara ove godine, a sam „Biosens“ je jedna od najznačajnijih naučno-tehnoloških ustanova u Srbiji, koja je referentna i u evropskim okvirima.

Kako je poručeno, biće to mesto razvoja novih tehnologija, posebno u poljoprivredi.

Kako je ranije najavljivano, nova zgrada ovog instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta, omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja.

Na ovaj način srpski poljoprivrednici na raspolaganju će imati moćno oruđe u svom radu, a uz to i zdravije i veće prinose, budući da će nova zgrada olakšati posao zaposlenim naučnicima.

Nova zgrada prostiraće se na nešto manje od 7.000 kvadratnih metara, a zbog atraktivnosti projekata na kojima je uključen, poručeno je da bi upravo „Biosens“ – evropski institut izvrsnosti, mogao i da privuče veliki broj mladih stručnjaka koji su ranije napustili Srbiju, ali i one iz čitave Evrope.