Za bezbrojne kulinarske kurseve mađarskog jela može se reći da su razvijeni pod uticajem takvih i takvih stranih kultura ili da su u potpunosti došli iz inostranstva.

Većina poslastica, međutim, uglavnom su mađarske i rođene su u tim granicama. Među svim mađarskim poslasticama, aranigaluska (zlatne knedle) je možda najuspešnija, jer ne samo da je večita zvezda slave mađarske kuhinje, već je osvojila i Ameriku.

Ne postoji tačan datum nastanka aranigaluske, ali prvi zapis o njoj može se naći u mađarskom rečniku objavljenom između 1862. i 1874. Takođe se pojavio 6. jula 1862. u novinskom članku pod naslovom „Naša nacionalna hrana“, koji je napisao poznati mađarski romanopisac i državnik Mor Jokai. U svom članku, Jokai je aranigalusku u stilu Torde uvrstio među svoje liste hrane „zbog kojih Mađar koji živi u inostranstvu poželi da se može vratiti kući“.

Bez sumnje ovo je dragulj mađarske kuhinje za koji svi znaju, ali malo ljudi priprema.

Zaista: prosečan Mađar nikada ne sreće nekoga ko ima problema sa aranigaluskom – bar u smislu da je pojede, jer njena priprema od dizanog testa može sakriti neka iznenađenja. Njegova pedantna priprema učinila je aranigalusku retkim posetiocem školskih kafeterija, ali kada se osoblje kuhinje odlučilo za to, svaki učenik je želeo sekunde.

Sredinom 20. veka, desert je zakoračio u mađarske i jevrejske mađarske pekare oko Sjedinjenih Država. Betti Crocker je 1972. godine podelila recept u svom kuvaru, nazvavši ga mađarska torta od kafe.

Nensi Reagan je popularizovala aranigalusku u Beloj kući kada ju je servirala tokom Božića, nakon čega je postala desert koji se redovno servira. Tokom svoje popularizacije u Sjedinjenim Državama, često se mešao sa sličnim hlebom majmuna, koji je na kraju ostao naziv za obe poslastice. Zapravo, dva recepta će se kasnije spojiti u jedan, što znači da je danas široko rasprostranjeni majmunski hleb verovatno „američka verzija“ aranigaluske.

Aranigaluska

-Za manju tortu-

Za testo

25 g rastopljenog putera
25 g kvasca
1 jaje
125 g mleka
25 g šećera
250 g brašna
5 g soli

Za posipanje po testu

125 g rastopljenog putera
70 g mlevenih oraha
70 g šećera u prahu

Za glazuru od vanile

3 dl mleka
Žumance od 3 jaja
4 kašike šećera
1 kašika brašna
Seme od pola štapića vanile ili 1 kašičice ekstrakta vanile

Umešajte sastojke testa, ručno ili mašinski, a zatim ostavite da odstoji 40-60 minuta. Širite ga, a zatim ga testerom ili sekačem za kolače isecite na komade (bez viška). Ružniji, manji komadi mogu ići u donji sloj. Mleveni orah pomešajte sa šećerom. Stavite sloj testa u podmazan ili premazan maslacem pleh ili kalup za torte, prelijte ga maslacem, a zatim mešavinom šećera i oraha.

Aranigalusku je moguće napraviti u jednom sloju, ali u kalupu za torte komadi testa mogu se slagati jedan na drugi. Poenta je u tome da se mešavina maslaca i šećera širi po celom. Ostavite testo da odstoji još 30 minuta i zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusa. Stavite testo u rernu i pecite ga pola sata.

Za pripremu glazure od vanile:

Sipajte mleko u posudu. Umutite žumance, šećer, vaniliju i brašno u mleko dok ne bude grudica, a zatim sipajte smešu u šerpu i zagrejte je na umerenoj vatri. Mešajte ga neprekidno dok se ne skuva i ne zgusne.

Poslužite dok je još vruće!