Proslava rođendana je tradicija koja datira još iz drevnog Egipta, a tokom vekova slavilo se na razne načine.

Kod nas se do početka 19. veka nije uopšte beležio dan rođenja, nego samo dan krštenja u crkvenim knjigama.

Grci su pozajmili ovu tradiciju i ubacili najbitniji deo rođendana – tortu. Pekli su torte u obliku polumeseca, kako bi prineli poklon boginji Artemidi, a ukrašavali su ih svećama, koje su predstavljale svetlost Meseca.

Moderne rođendanske žurke nastale su u Nemačkoj, u 18. veku kada je počela i tradicija darivanja u tu čast. Danas je, međutim, sve sasvim drugačije, a ono što jednu proslavu rođendana čini jedinstvenom, naročito kada su mališani u pitanju, jeste torta.

Pevanje pesme ne ide bez torte

Nezaobilazan detalj na svakom rođendanu je torta, a tradicionalno pevanje rođendanske pesme je takođe u direktnoj vezi sa tortom. Danas postoji na hiljade vrsta rođendanskih torti, različitih ukusa, oblika, boja.

Nema pravog dečijeg rođendana bez originalne torte 2

Foto: Tatina slatka kuća

Ne postoji univerzalno pravilo o njenom obliku i boji, ali gotovo svaka se posebno ukrašava i najčešće su sa likovima nekih omiljenih junaka slavljenika ili slavljenice rođendana.

Često su u obliku crtanih likova, heroja iz omiljenih dečijih knjiga, princeze iz bajke, ali ne retko to mogu da budu i negativni junaci, poput veštica i gusara. Nijedna rođendanska torta ne može da prođe bez svećica. Ovaj detalj se odavno ustalio kod slavljenika širom planete, a na njoj se nađe tačno onoliki broj svećica, koliko godina osoba puni, a za one praktičnije, tu su i sveće u obliku broja.

Veruje se da će se duvanjem u svećice, želja koja se tom prilikom poželi, a istovremeno sve i ugase ekspresno ispuniti zamišljeno.

Dečije torte iz snova

Ako su vam dosadile obične čokoladne ili voćne torte, klasične dekoracije i oblika – onda morate da probate neke nove, pre svega jedinstvene recepte za dečije torte iz snova.

Nijedno slavlje nije kompletno bez ovog slatkiša. Prelepe, šarene, vesele, rođendanske dečije torte su najbolji način da oduševite svoje dete na originalan način. Budite tom prilikom kreativni i nemojte da štedite na mašti, pošto će krajnji proizvod oduševiti vaše najmilije.

Deca su danas jako zahtevna i tačno znaju šta hoće. Većina njih se nikako neće zadovoljiti klasičnom tortom – čak i onom koja već postaje uobičajena na svim dečijim žurkama, poput crtanih junaka, igračaka, uobičajenih motiva vezanih za decu i slično. Svako dete želi da bude posebno i želi da pokaže drugima da je drugačije.

Zato ne postoji bolji način da mu ulepšate ovaj dan. Osmislite najoriginalniji oblik i boju i svoju zamisao podelite sa profesionalcima, a oni će od rođendanske torte napraviti pravu čaroliju.

Ukusi prilagođeni mališanima

Nema pravog dečijeg rođendana bez originalne torte 3

Foto: Tatina slatka kuća

Recepti za rođendanske torte su prilagođeni deci i njihovom prefinjenom ukusu. Istovremeno se spajaju u jedno neodoljiv ukus i jedinstvena forma u neponovljiv rođendanski dezert koji ćete sigurno pamtiti. Kreativnost i mašta su vrlo važni prilikom osmišljavanja rođendanske torte, a za to su neophodni fondani raznih boja, ukrasne bombonice, figurice, trake, perle,…

Na taj način stvara se originalna dečija torta, koja će oduševiti svakog ko je ugleda.

Od Zlatokose do Elze i Ane

Dečije torte mogu biti najjednostavnije i na njih se samo stavljaju figurice, ali postoje i složenije, na više spratova sa bogatom dekoracijom. Za one još zahtevnije tu su i 3D varijante. Svako dete ovde može da živi svoju bajku, od onih najmlađih u pelenama, do tek stasalih devojčica i dečaka, ali i onih koji su polako zakoračili u tinejdžerski svet.

Nema pravog dečijeg rođendana bez originalne torte 4

Foto: Tatina slatka kuća

Za one najmlađe tu su torte u obliku neprevaziđenih Diznijevih princeza – Uspavane lepotice, Zlatokose, Snežane, ali i malo modernije varijante poput Barbike, Helo Kiti, Elze i Ane, Lol, Malog Ponija, dok će se tinejdžerke posebno obradovati muzičkim tortama, u obliku srca, ukrašene sa imenom ili nekom posebnom porukom.

Omiljeni klub i Star vors

Za dečake postoji poseban katalog torti, koje svakog mališana ostavljaju bez daha. Nezaobilazni su Betmen, Spajdermen, Nindža kornjače, Sunđer Bob, dok će zaluđenike u igrice i filmove oduševiti motivi iz Majnkrafta, Transformesa, Star Vorsa, Fortnajta ili Lega. Za male dečake ne treba zaboraviti Diznijeve junake, Petra Pana, kapetana Kuku, Patrolne šape, Pepu prase… Stariji dečaci vole da vide i svoje ime ili prezime na dresu omiljenog kluba, a grbovi evropskih klubova, ali i Zvezde i Partizana torte su sa kojima će biti oduševljeni i oni mnogo stariji.

Osmislite sami tortu

Tortu možete osmisliti i sami i kreirati je po želji i meri deteta ili ga iznenaditi sopstvenom idejom. Ideje poput džinovskih štikli od korneta, napunjene bujnim šlagom i ukrašene finim, svetlucavim bombonicama mogle bi da oduševe svaku devojčicu. Dečaci će se sigurno obradovati džinovskim kopačkama ili autom oblikovanim u duhu naučno-fantastičnih motiva.

Bilo koja ideja koja vam padne na pamet, a da nije uobičajen motiv dečijih rođendanskih torti je sigurno dobitna kombinacija, a profesionalni tim Poslastičarnice tatinaslatkakuca.rs izaći će vam u susret i vašu ideju pretvoriti u stvarnost. Kod nas dolazite i na besplatnu probu.

PROMO TEKST