x

Veganska komplet lepinja

24.05.2021

24Vesti.com
1621834492
Veganska komplet lepinja

Ovaj užički specijalitet ni posle tri godine, od kada sam ga veganizovala, nije prestao da intrigira znatiželjne, koji bi ga rado sami pripremili kod kuće.

Treba znati da se ova lepinja lako vari, nije teška za stomak i može se jesti za doručak ili branč.

Uz lepinju preporučujem veliku činiju salate. Što više zeleniša – maslačka, sremuša, to bolje.

Najvažnije od svega, veganska komplet lepinja ne nosi informaciju o patnji životinja koje svakodnevno u ogromnom broju stradaju u pekarskoj ili mesnoj industriji. Kako to izgleda u stvarnom životu, možete pogledati u filmu Cowspiracy.

Potrebno

lepinja četiri kašike besana (brašna od leblebija) pola kašičice kurkume malo kala namak (crna so), može i himalajske soli 30 grama viofast sira (veganske fete)

Vege recept: Veganska komplet lepinja 2

Foto: Ljiljana Bogdanovski

Vege recept: Veganska komplet lepinja 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za pretop (moču):

tri kašike rastopljenog kokosovog ulja

tri/četiri kapi tečnog dima (zamena: kašičica dimljene paprike)

Priprema

Rernu uključiti do kraja, na najveću temperaturu.

Kokosovo ulje otopiti i pomešati sa tečnim dimom. Lepinju preseći po debljini i postaviti na pleh. Premazati tim uljem obe unutrašnje polovine.

Besan pomešati sa suvim sastojcima, dodati malo tople vode da bude gušće nego za palačinke. U to dodati izmrvljen viofast sir (vegansku fetu). Time premazati obe polovine lepinje (sipati preko ulja sa tečnim dimom).

Pleh sa lepinjom ubaciti u dobro zagrejanu rernu i peći samo pet minuta uz nadzor. Kada porumeni, izvaditi iz rerne, ohladiti i poslužiti uz veliku činiju salate.

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.

Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.