x

Jedinice ROSU povukle se sa Jarinja i Brnjaka

03.10.2021

Jedinice ROSU povukle se sa Jarinja i Brnjaka

Jedinice kosovske specijalne policije ROSU su se, nakon par sati oklevanja, povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Povlačenje je proteklo bez incidenata, a Srbi okupljeni na Jarinju su prištinske specijalce „ispratili“ zvižducima i skandiranjem „Srbija, Srbija!“ javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Pripadnici Rosu su povlačenje sa Jarinja započeli oko podneva, pošto su Srbi uklonili barikade na putu, ali su zastali jer im je „zasmetalo“ što je na jednom kamionu pored puta bio istaknut transparent sa porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Transparent je postavljen kako bi se skrenula pažnja javnosti da Priština duže od 100 meseci ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Prištinski specijalci su, čak pokušali da dođu do vlasnika kamiona i narede mu da ukloni transparent i situacija je u tom trenutku bila veoma napeta, čak postojala mogućnost da eskalira i preraste u incident.

Ipak, kada pripadnici ROSU nisu uspeli da ostvare svoju nameru, vratili su se pedesetak metara nazad i prekinuli povlačenje.

Nešto kasnije kamion sa transparentnom je odvezen prema Leposaviću, a tek nešto pre 15 sati, nakon učestalih telefonskih razgovora koje su obavili, pripadnici ROSU su u koloni napustili administrativni prelaz Jarinje.

Portal Kosovo onlajn preneo je da su isto vreme pripadnici specijalnih jedinica ROSU otišli i sa administrativnog prelaza Brnjak, iako su na tom prelazu Srbi znatno ranije uklonili barikade sa kolovoza.

Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u četvrtak u Briselu, dogovoreno je da se specijalne policijske snage ROSU i srpske barikade sklone sa tih administrativnih prelaza, kao i da se povlačenje okonča danas, najkasnije do 16:00 časova.

jarinje, prazno

Izvor: Tanjug (Aleksandar Nićiforović)

Pripadnici KFOR stigli su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak oko 9 sati i od tada su nadgledali situaciju. To područje nadletali su njihovi helikopteri, ali nisu reagovali, iako je u jednom trenutku izgledalo da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Vojnici KFOR nastaviće naredne dve nedelje da patroliraju u okolini Jarinja i Brnjaka u formacijama od po 20 vojnika, među kojima su najbrojniji pripadnici poljskog kontigenta, prenelo je Kosovo onlajn.

KFOR: Preduzeti koraci za smanjenje tenzija na Kosovu i Metohiji

Misija KFOR-a predvođena NATO počela je danas da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU.

kfor,, rosu,, pakovanje, opreme

Izvor: Tanjug (Aleksandar Nićiforović)

U saopštenju KFOR navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kaže se u saopštenju.

KFOR navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji odgovor na razvoj događaja na severu Kosova proteklih dana.

Uspostavljanje saobraćaja očekuje se u ponededeljak. Srbi sa Kosova i Metohije su i u petak, 12. dan za redom, bili na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

Vučić: Pored Srbije, KFOR i NATO snage jedina zaštita Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na severu KiM.

Na konstataciju novinara u Dubajiu da Srbi nisu imali previše koristi i zaštite od strane Kfora na KiM, Vučić je rekao za Prvu da Srbi ne vole previše KFOR zbog NATO bobardovanja, ali da je to jedina zaštita za njih.

„Uz to što znaju da će ako krene neki ozbiljniji napad na Srbe reagovati Srbija, jedina stvarna zaštita u svom trenutku jeste KFOR i NATO snage, bili su ranije i Rusi pa su se povukli 2000. godine, i koliko je moguće (KFOR i NATO) korektno obavljaju svoj posao. Jedina stvarna zaštita jeste KFOR i NATO snage“, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da Srbija svakako da ima primedbe na to kako su reagovali 2004. i da je su morali da reaguju brže i bolje.

„Ali, KFOR čuva koliko toliko opstanak Srba na KiM, uz svu podršku materijalnu i svu drugu koju pruža naša zemlja“, naglasio je Vučić.

Morali su da povuku Rosu, za ZSO im ništa ne verujem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Albanci na KiM morali odmah da sprovedu u delo sporazum postignut u Briselu i da povuku jedinice Rosu, jer bi u suprotnom bili u problemu, ali i da im ništa ne veruje kada je u pitanju obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma da se formira Zajednica srpskih opština.

„Oni su taj deo, jedini koji su imali, a to je da povuku Rosu, sproveli u delo, ali da li im verujem da će da prihvate ZSO – ne verujem im ništa. Po tom pitanju znam sa kim imamo posla, neću nikoga da vređam, ali znam sa kim imam posla“, rekao je Vučić za Prvu.

Kaže da je to posao predstavnika vlasti da se bori za interese svog naroda i da ne krije ništa, ali da ljudi treba da razumeju da su to komplikovanije stvari nego što izgledaju.

Na pitanje da prokomentariše to što je Aljbin Kurti rekao da Kosovo ima veliki problem, predsednik Srbije je rekao da je zbog toga srećan, pošto se bori za svoj narod a ne za Kurtija, kao i bez obzira na to želi da imamo najbolje odnose sa Albancima.

Dodao je da je za njega kompliment to što je rekao Kurti.

Takođe, napomenuo je da 50 odsto tekstova albanskih novina na KiM je protiv njega, kao i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Đakobi: Vreme je za ozbiljno angažovanje u dijalogu

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Prištini Nikolas Đakobi pozdravio je danas sprovođenje sporazuma postignutog u Briselu i poručio da je vreme da se Beograd i Priština ponovo „ozbiljno angažuju u dijalogu“.

„Dobar napredak Kosova i Srbije u primeni na granici sporazuma, postignutog uz posredstvo EU“, naveo je Đakobi na Tviteru.

On je naglasio da je prisustvo Kfora na administrativnim prelazima privremeno i da se očekuje da se operacije na granicama vrate u normalu za dve nedelje.

„Vreme je da se nastavi taj zamah i ponovo da se ozbiljno angažuju u dijalogu“, naveo je Đakobi.

Povlačenjem pripadnika takozvanih specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Nakon okončanja prve faze sprovođenja sporazuma, od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouorave u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova ujutru, saopštila je danas Kancelarija za KiM Vlade Srbije.