x

Onaj što se zove Šmit

20.10.2021

Onaj što se zove Šmit

Nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, novinarima se obratio Milorad Dodik.

Upravo je Dodikova ideja o usvajanju zakona koji će razvlastiti Agenciju za lekove Bosne i Hercegovine. Dodik je istakao da je stvaranje ovakve agencije nije ništa novo pošto je slična institucija ranije postojala.

"Važno je da smo usvojili zakon. Moram da kažem da to nije ništa novo, mi smo imali svoju agenciju. To je nešto što smo već probali i vidjeli da je dobro, ali zbog pritisaka, obećanja za ulazak u EU se to promijenilo", rekao je on.

Dodik navodi da će do 28. oktobra, polovine sledeće sedmice biti pripremljena sva potrebna dokumentacija.Nakon toga je ponovio da visoki predstavnik ne postoji u BiH, a zatim je govorio o saopštenju koje je danas Kristijan Šmit uputio na račun NSRS.

"Ovaj što se zove Šmit je počeo da piše neka saopštenja. Ovo ne postoji. Ne želim da komentarišem, ali vidimo da je počeo pretiti pojedincima... Da ima pravde i odgovornosti neko bi već proterao tog čoveka odavde jer se lažno predstavlja", rekao je.

"Neću popustiti"

Dodik ističe da je "duh Dejtona oživeo" te da će nastaviti da se bori za mir, ali da neće popustiti.

"Bićemo odlučni, nastavit ćemo ono što radimo. RS nema nameru da s bilo kakvim bezbednosnim snagama da ulazi u FBiH ili bilo gde. Nastavljamo da se borimo za mir, ekonomiju", poručio je.

Dodik se osvrnuo i na odluku Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) o definitivnoj smeni glavne tužiteljke Gordane Tadić.

"Glasovima muslimana je smenjen glavni tužilac što govori u prilog tome da ovde treba da se odlučuje bez entiteta. Šest glasova isključivo muslimana. To je pod direktnom instrukcijom SDA i to se može računati kao osvetnički potez, ali i kao pokazna vežba kako prolaze oni koji se suprotstavljaju Osmici i sličnima", naveo je Dodik.

Prokomentarisao je i posetu člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini, gde ga je dočekao gradonačelnik Ljubiša Petrović.

"Poseta Džaferovića je još jedan dokaz na koji se način nisko palo. Nije sporno da poseti bošnjačku zajednicu, ali da dođe i dobije takvo gostoprimstvo je jedna sasvim nova praksa, pogotovo ako se uzme u obzir da on nije sprečio niti prijavio ono što se desilo ljudima Vozuće. Nesumnjivo je da krivica postoji. Zato se postavlja pitanje sad da li je moguće da neko ko predstavlja Bijeljinu se na ovaj način ponižava", zaključuje Dodik.

Reagovala Ambasada SAD

Sjedinjene američke države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji urušavaju ili omogućavaju urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Te sankcije nisu zamena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće delovanje i da, umesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti, navedeno je pisanoj izjavi ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovakvo saopštenje stiglo je posle današnje odluke Narodne skupština Republike Srpske da usvoji zakon kojim se ponovo uspostavlja entitetska Agencija za lekove i oduzimaju nadležnosti Agenciji za lekove BiH na teritoriji RS. Iz američke ambasade su upozorili da "ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija".

"Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na osnovama mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija bezbednosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu", istakli su u saopštenju.

Dodaje se da !pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje sprovođenja reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve, predstavljaju neodgovorno liderstvo".

"Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podela i rade na izgradnji poverenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve", ističe se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BIH su upozorili da predlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.