x

Kurti: Kosovo nikada nije imalo ovakav ekonomski rast

28.10.2021

Kurti: Kosovo nikada nije imalo ovakav ekonomski rast

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas kako privreda Kosova nikada nije imala tako velik rast kao u sedam meseci od kada je formirana nova vlada, ističući da je došlo do povećanja izvoza i ekonomskih aktivnosti.

„Privreda nikada do sada nije imala veći rast, jer je izvoz povećan više od 60 odsto, ekonomska aktivnost više od 30 odsto, a prihodi budžeta za 34 procenta. Pandemija nam dokazuje da proizvodnja ima i ključnu ulogu u smislu održivog otvaranja radnih mesta“, rekao je Kurti.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati naveo je da su nove mere za subvencionisanje investicionih kredita i za podršku izvozu, koje od danas primenjuje Vlada Kosova, paketi koji imaju za cilj podršku lokalnim proizvodjačima.

„Svrha ovih mera je stvaranje lokomotive za funkcionisanje privrede. Biće subvencionisani krediti za sva preduzeća koja žele da rastu. Kada povećamo proizvodne kapacitete, podržaćemo naše proizvodjače i u drugim oblastima, pa će biti grantova i do 20.000 evra za neophodnu obuku u cilju školovanja kvalitetnih kadrova“, rekao je Murati.

Nove su mere deo programa podrške privredi u prevazilaženju problema koje je stvorila pandemija korona virusa.