x

Rusi „beže“ na more u Egipat i Tursku

28.10.2021

Rusi „beže“ na more u Egipat i Tursku

Rusi masovno prave planove za putovanja uoči neradne nedelje širom zemlje koja je uvedena kako bi se zaustavilo širenje virusa korona imajući u vidu da već izvestan period Rusija beleži rekorde po broju novozaraženih i preminulih od kovid19.

Predsednik Vladimir Putin je zato prošle nedelje naredio jednonedeljni plaćeni odmor (od 30. oktobra do 7. novembra) kao meru da se uspori talas širenja virusa. Tokom perioda, koji je kako ocenjuju „meko zatvaranje“ biće zatvorene sve nenužne delatnosti i usluge, zabavni događaji će biti otkazani. Ipak, nije predviđena zabrana za putovanja.

Broj rezervacija turističkih paketa do mesta poput Turske i Egipta su u porastu otkako je najavljen period nerada, navode predstavnici agencija TezTour i Anez Tour, prenosi portal themoscowtimes.com.

„Neradni dani su, naravno, podstakli određeni broj turista da rezervišu ture do popularnih destinacija u Egiptu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekao je Dmitrij Gorin, potpredsednik Ruske asocijacije turoperatora.

U isto vreme, turistička industrija uvek ima veću potražnju tokom jesenjeg školskog raspusta, dodao je Dorin. Crnomorsko letovalište Soči očekuje priliv od oko 100.000 turista tokom neradne nedelje, rekao je gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski.

Grad je uveo vakcinalne pasoše kao obavezne za ulazak u restorane i barove u pokušaju da zaustavi širenje virusa.Ipak, iz Kremlja stiže upozorenje Rusima da ne putuju tokom neradnog perioda.„Epidemiolozi su izrazili zabrinutost zbog toga što mnogi ljudi planiraju da idu na putovanja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da se vlasti nadaju da će neradni dani „pomoći da se popravi epidemiološka situacija“. Naveo je da je zatvaranje granica između regiona „nepoželjno“ i predstavlja „krajnju meru“.

Prošle nedelje su ruske vazduhoplovne vlasti zatražile od domaćih avio-kompanija da ne povećavaju broj letova kako bi zadovoljili nagli porast potražnje tokom neradnih dana, navodi poslovni dnevnik Komersant. Međutim, ograničenja nisu uticala na međunarodne letove.

„Postoje samo dve zemlje koje su otvorene za dodatne čarter letove: Turska i Dominikanska Republika. Od 9. novembra čarter letovi će leteti za Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate“, rekao je Gorin, prenosi themoscowtimes. Najnoviji talas pandemije u Rusiji usledio je, prema nekim ocenama, zbog niske stope vakcinacije među populacijom.

Samo 32 odsto građana Rusije u potpunosti je vakcinisano do donas, navodi se na veb stranici Gogov, koja objedinjuje podatke o kovid19 iz svih ruskih regiona.