x

Poljska optužuje EU za „ucenu“

28.10.2021

Poljska optužuje EU za „ucenu“

Evropski sud pravde (ECJ) odredio je Poljskoj kaznu u skladu s kojom će zemlja plaćati milion evra dnevno zbog ignorisanja presude da mora da obustavi sporne reforme svog pravosudnog sistema. Varšava je ovu odluku odmah osudila kao „ucenu“.

Tenzije između Brisela i Poljske traju već duže vreme zbog reformi za koje kritičari tvrde da potkopavaju nezavisnost pravosuđa zemlje. Kako je preneo Gardijan, poljski premijer Mateuš Moravjecki je upozorio da će „početi treći svetski rat“ svakom inicijativom za realizaciju apela pojedinih zemalja članica da se Poljskoj ukinu finansije EU zbog reformi i nedavne odluke poljskog Ustavnog suda da presude ECJ u pojedinim domenima nisu obavezujuće.

Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je da EU ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu jer te nadležnosti Poljska nije prenela na Brisel kada se učlanjivala 2004.

„Tamo gde smo pristali da prenesemo kao nadležnost na Evropsku uniju, tu EU može da odlučuje o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gde nadležnosti nismo delegirali odlučujemo sami o sebi“, rekao je Duda povodom drakonske kazne u sredu uveče u intervjuu državnoj poljskoj televiziji TVP, prenela je Beta. On je intervju TVP-u dao u Parizu posle razgovora s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Puno je uzroka tog sukoba (Poljske i EU), ali kao što se vidi uz velike razlike u stavovima ima tu i puno laži, što teško da možemo da prihvatimo. Rekao sam predsedniku Makronu da tu ima mnogo laži o tome šta se dešava u Poljskoj i o Poljskoj i to me brine“, rekao je poljski predsednik.

ECJ je u sredu Poljskoj odredio kaznu da plaća milion evra dnevno Evropskoj komisiji. Ukoliko Poljska odbije da plaća kaznu, dugovi će se gomilati. Sud takođe ima ovlašćenje da povećava novčane kazne. Sud je poručio da je suspendovanje spornih izmena koje on zahteva – uključujući promene u disciplinskoj komori za sudije za koje se smatra da potkopavaju nezavisnost sudstva – „neophodno da bi se izbeglo da se pravnom poretku EU i vrednostima na kojima je ta unija zasnovana, naročito kada je reč o vladavini prava, nanese ozbiljna i nepopravljiva šteta“.

Sebastijan Kaleta, zamenik ministra pravde Poljske, rekao je da ta odluka „u potpunosti zanemaruje i ignoriše poljski Ustav i presude poljskog Ustavnog tribunala“, piše Gardijan. On je naveo na Tviteru da je to „delovanje van okvira nadležnosti i zloupotreba institucije novčanih kazni i privremenih mera“, te da to predstavlja „uzurpaciju i ucenu“.

On je poručio da Poljska neće plaćati te kazne i optužio Brisel da „gazi svoje vlastite vrednosti, priznaje samo silu kao argument i ucenama i pretnjama tera članice na poslušnost“. „U svetlu nedavne presude Ustavnog suda Poljske ta kazna ne može da se plaća jer bi to bilo kršenje poljskog Ustava. Nema zakonske mogućnosti da je platimo“, poručio je Kaleta na Tviteru, prenela je Beta.

Lideri EU su prošle nedelje na samitu u Briselu razgovarali o krizi u Poljskoj u vezi s vladavinom prava, pri čemu su pojedine zemlje članice apelovale da se blokiraju fondovi od 36 milijardi evra koji su namenjeni Varšavi u okviru fonda EU za oporavak od pandemije.

Najviši sud EU je takođe uveo Poljskoj dnevne kazne od 500.000 evra zato što Varšava odbija da obustavi rad rudnika Turov na jugu zemlje zbog zagađenja životne sredine.

„Put kazni i ucena naše zemlje nije ispravan put“, poručio je na Tviteru portparol poljske vlade Pjotr Miler. „To nije model po kojem EU, unija suverenih država, treba da funkcioniše.“

Evropski sud pravde odlučujući o privremenoj meri i kasnije o samoj reformi upozorio je da sudije za Disciplinsko odeljenje bira Nacionalni sudijski savet, a njegove članove izabrao je poljski parlament uz veliki uticaj predsednika Poljske dok su ranije o sastavu tog nadzornog tela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je pretnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što po oceni Suda EU znači da to mogu da zloupotrebe političari da kontrolišu kakve će presude poljske sudije donositi čime se remeti pravni sistem EU.