x

Sud u Džordžiji osudio trojicu belaca za ubistvo Afroamerikanca

25.11.2021

Sud u Džordžiji osudio trojicu belaca za ubistvo Afroamerikanca

Porota u Džordžiji proglasila je krivim trojicu muškaraca, belaca, za ubistvo mladog Afroamerikanca Ahmauda Arberija februara prošle godine.

 

Slučaj je od početka polarizovao grad Brunzvik u Džordžiji. Lokalno pravosuđe i policija nisu najpre reagovali, a trojica su uhapšena i optužena tek nakon što su proces preuzeli savezni organi.

Otac i sin, Gregori i Trevis Mekmajkl, kao i njihov komšija Vilijam „Rodi“ Brajan optuženi su da su kolima jurili i ubili Ahmauda Arberija, dok je džogirao u njihovom pretežno belačkom naselju.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi i naveli da su posumnjali da je Arberi provalnik koji je pljačkao kuće u njihovom naselju, posle čega su ga krenuli da ga jure svojim automobilima. Svoju akciju su pokušavali da predstave kao pokušaj “građanskog hapšenja”.

Brajan je mobilnim telefonom snimio ceo napad, čije je objavljivanje šokiralo javnost. Trevis Mekmajkl je jedini optuženi koji je svedočio i rekao da je iz blizine pucao iz svoje puške na Arberija iz samoodbrane.

Porota nije poverovala u tu verziju i donela je osuđujuću presudu na koju su advokati osuđenih najavili žalbu.

Tužiteljka Lin Dunikoski u završnoj reči je navela da je ubistvo rasističko. “Nisu ga ubili zato što je predstavljao pretnju. Nije imao oružje, nije pretio, nije imao način da pozove u pomoć. Arberi je bežao od njih pet minuta“, rekla je Dunikoski, prenosi Glas Amerike.

Mnogima je smetao sastav porote u kojoj je bio samo jedan Afroamerikanac, mada u Brunzviku ovaj deo populacije čini oko 30 odsto stanovništva. Pokazalo se da to nije uticalo na odluku, a tužiteljka ističe da su članovi porote odlučivali na osnovu dokaza i činjenica, a ne boje kože.