x

Počela sednica parlamenta, jedina tačka dnevnog reda Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi

25.11.2021

Počela sednica parlamenta, jedina tačka dnevnog reda Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je podnela Vlada.

Tim predlogom se, kako je ranije saopštila Vlada Srbije, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su gradjani retko koristili te institute u praksi.

Predložena rešenja omogućiće gradjanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

„Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna uskladjivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uredjivanja svih vrsta referenduma predvidjenih Ustavom“, saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rešenja predvidjena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosudju.

Poslanici na početku sednice postavljaju pitanja nadležnima, nakon čega će početi rasprava o zakonu.