x

Malo sutra

ZAEV ZA OSTAVKU na mestu premijera: Prvo većina i dobar ishod pregovora s Bugarskom

28.11.2021

DPL
1638130717
ZAEV ZA OSTAVKU na mestu premijera: Prvo većina i dobar ishod pregovora s Bugarskom

-Prvo treba završiti pregovore za parlamentarnu većinu sa Alternativom. Ukoliko se ovo završi i javno objavi, sa stabilnom i povećanom skupštinskom većinom biće doneta procena kada će u parlament ući sa procedurom za izbor Vlade sa Alternativom, a zavisno od pregovora sa Bugarskom, rekao je za TV Telma premijer Makedonije Zoran Zaev upitan danas da je juče prihvaćeno pitanje podnošenja ostavke na mesto premijera nakon ostavke na mesto lidera SDSM.

"Jedan od najvažnijih razloga zašto bi Aalternativa ušla u vladu je obezbeđivanje stabilne vlade i stabilne većine zbog početka pregovora sa EU“, rekao je Zaev.

Ranije tokom dana, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je da pregovore za parlamentarnu većinu vodi lično premijer Zoran Zaev i da će obavestiti o napretku procesa.

Novi sastanak Zaeva sa liderom Alternative Afrimom Gašijem zakazan je za sutra u 14 časova u Klubu poslanika.

"Narod je rekao svoje na prethodnim lokalnim izborima i dok traje ova neverovatna vlast koju predvode SDSM i DUI, porazi će trajati. Nažalost, ti porazi počinju da nas koštaju na desetine života i to samo iz jednog osnovnog razloga – lideri koji su deo vladajućih partija ne rade posao za koji su plaćeni“, rekao je lider opozicije i VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski prilikom današnje posete Sveti Nikole.

Upitan ko je 61. poslanik vladajuće većine u Skupštini, Mickoski je rekao da ne želi da ulazi u teorije ko ima 60, a ko 61. poslanik i da za to treba da odgovara SDSM ili DUI.

– Jedno je jasno, a to je i narod svedočio, da onih 59 koji su imali dan kada je izglasano nepoverenje Vladi nije bilo u Skupštini i nisu stali u odbranu ove vladine većine, što je za mene kukavički čin. Ako su verovali da je ova vlast dobra i da radi u interesu građana, onda je trebalo da budu na klupi i da se suprotstave. To je ono što mogu da komentarišem, rekao je Mickoski.

Što se tiče toga da li je sa Altenativom razgovarao o njihovom stavu od petka, Mickoski je rekao da nije detaljno govorio o njihovim pregovorima sa SDSM i DUI.

– Ono što znamo jeste da je rukovodstvo Alternative ovlastilo predsednika stranke da pregovara sa SDSM i DUI za formiranje nove većine u vladi. Znate naš stav o ovoj većini ili ne. Ovo je najzločinnija i najnesposobnija vlast koja je funkcionisala u Makedoniji u ovih 30 godina i pretpostavljam da je rukovodstvo Alternative imalo na umu tu činjenicu i imaće ih predsednik stranke kada bude za istim stolom da pregovara sa liderima SDSM i DUI,rekao je Mickoski.

Povodom ostavke Zorana Zaeva, Mickoski je rekao da ih ne poznaje i da ne bi želeo da ulazi u prave razloge, ali da je šokiran izjavom jednog iz rukovodstva DUI da ga „ne puštaju, jer su postojale neke odluke koje bi trebalo nositi u narednom periodu“.

- Da, postoje odluke koje treba doneti, a to je sat vremena pre nego što imamo vanredne parlamentarne izbore. To je ono što treba doneti, a sve ostalo je samo pokušaj ovog manjinskog partnera u vladi SDSM-DUI da pokaže međunarodnoj zajednici da još uvek raspolaže nekim kapitalom, a to je da rasproda makedonski identitet i da rasproda makedonsku državu. To nećemo dozvoliti, rekao je Mickoski.

Imamo mnogo suštinskih problema, rekao je Mickoski, koje treba rešiti, ne potpisujući sporazum sa našim istočnim susedom.

- Ako misle da će im ova kredibilna vlada, na čelu sa Zoranom Zaevom, u kojoj pregovaraju Vlado Bučkovski i Bujar Osmani, biti kapital da ostanu tu gde jesu, lažu. Svaki takav sporazum biće ništavan, jer većina makedonskog naroda tako nešto neće prihvatiti, rekao je Mickoski.