x

Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (5): Ubistvo Radojevića, krađa automobila i navođenje policije na pogrešan trag

29.11.2021

Nedeljnik.rs
1638169207
Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (5): Ubistvo Radojevića, krađa automobila i navođenje policije na pogrešan trag
Izvor: Tužilaštvo za organizovani kriminal

Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sa svim detaljima, fotografijama i Skaj porukama, dostavljena je Nedeljniku ovog utorka, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ta optužnica je postala pravosnažna na sednici Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, održanoj 27. septembra 2021. godine. Tada je doneto rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

„Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (…) stupila je na pravnu snagu”, saopšteno je iz Višeg suda.

Nedeljnik je u analizirao ključne detalje ove optužnice, a u narednim danima na sajtu www.nedeljnik.rs objavljivaćemo skoro celu optužnicu (sa neznatno izmenjenim lektorskim ispravkama), kao i sve Skaj poruke koje su sastavni deo spisa, naravno uz zaštitu ličnih podataka i obzir prema porodicama žrtava.

Napomena: Jedino što nećemo objavljivati su fotografije zločina, čak ni zatamnjene, koje su sastavni deo ovog pravnog akta.

Prethodne delove pogledajte .

***

“Okr Bojan Hrvatin je dana 19.07.2021. godine naveo da zna za Zdravka Radojevića iz priče sa Milošem Budimirom iz zatvora. Zna da su braća Budimir za njega radili drogu, čak i da je Zdravko krstio Miloševu decu”.

“Iz prepiski do kojih su došli članovi OKG-a, a koje je Zdravko imao sa nekim NN licem utvrdili su da Zdravko ima kontakte sa Škaljarima i da “radi o glavi” Milošu Budimiru. Za tzv. “navlačenje” Marko Miljković je bio mag. Obično je sa drugih lažnih aplikacija nekom pričom stupao u kontakt sa “kontra stranom” i uvek su imali neki rezultat, da li to bilo ubistvo ili preuzimanju nekog naoružanja”.

“Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Marko Budimir i Srđan Lalić su bili u Turskoj. Miloš Budimir mu je poslao poruku “Ajde vidi da odeš, reći ću ti adresu”, poslali su mi i sliku automobila , „S” klasa crne ili teget boje. Trebao je da proveri da li je mesto gde se navedeno vozilo nalazi podesno da se postavi eksploziv ispod automobila. Međutim, posle sat vremena, Miloš mu je javio ne,ne, ne,odustajemo. Kada su se vratili intenzivno se radilo na logistici otimanja Zdravka. Verodostojnost ovog dela odbrane okr Hrvatina potvrđuju niz tekstualnih i glasovnih isprava pribavljenih u postupku Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, proizlazi”:

“Tako se u ovim ispravama od 30.10.2020. godine do 04.11.2020. godine navodi”:

“30.10.2020.

Grupa: NN lica Marko Miljković, Veljko Belivuk”;

“Vreme 15:16:47 NN lice na ovu grupu šalje sliku murala: Zdravko pi*ko je*emo ti sve”

“Vreme 15:18:28 NN lica : Ko je taj sad”?

“Vreme :15:19:06 Marko Miljković: Zdravko iz Koteža”

“Vreme:15:21:54 do 15:22:58 NN lice na ovu grupu šalje set slika na kome su slikane poruke razmenjene između Zdravka Radojevića i NN lica iz kojih je vidljivo da Zdravko preti smrću grupi Veljka Belivuka”.

1 od 9

“Vreme: 15:40: 42 okr. Marko Miljković šalje sliku mercedesa koju vozi Zdravko Radojević”

“Od 16:08:33 do 16:08:39 – okr.Marko Miljković šalje tri slike Zdravka Radojevića na ovu grupu”.

30.10.2020.

“Grupa: okr. Miljković Marko,okr. Marko Budimir, NN lica, okr.Veljko Belivuk, okr.Miloš Budimir”

“Vreme:20:16:17 okr.Marko Miljković šalje sliku Mercedesa koju vozi Zdravko Radojević”

“20:16:24: ovaj auto tražimo”

“20:16:57: treba nam da nam pišete samo kad je tamo, da se obilazi oko njegove zgrade često”

“20:17:12 Marko Budimir: može da bude i neka B klasa ne znam ni boju ni tablice”

“20:17:39: “živi kod ***”

“20:18:45 NN lice: ja za početak treba da nađem kola, evo sad ću”

“20:19:52 Marko Budimir: jel znate nekog ko može da ga namesti”

“20:20:18 NN lice: kad dođe kod moje sestre po kamatu ….. to je najbolje”

“20:20:36 Marko Budimir: Koji je datum”

“20:20:37 NN lice: da se prati”

“20:20:43 Marko Budimir: tu da se zune odma”

“20:23:05-20:23:23 NN lice: evo čim mi se javi idem da se vidim sa njom ništa da ne pitam preko telefona… dve kamate spojene… ukupno četiri soma”.

“20:33:00 Marko Budimir šalje sliku gde Zdravko ima garažu”

“20:34:23 okr. Miloš Budimir šalje sliku gde označava gde Zdravko ima garažu”

“21:16: 52 okr Miloš Budimir šalje glasovnu poruku u kojoj objašnjava gde Zdravko Radojević živi i gde parkira automobil: “imaš sa desne strane ***, tu živi, il je parkiran ispred ulaza gde je *** ili preko puta u tom nizu”

“21:20:30 do 22:36:57 NN lica na ovu grupu puštaju tri slike gde je parkirao Zdravkov automobil”

“21:20: 45 okr. Veljko Belivuk : „ ma idi bre, kao nacrtano „ Marko Miljković :” … nije bolje mogao”

“Činjenice iz kojih se utvrđuje predmet dokazivanja da je okr Lakićević Nemanja koristio poznanstvo i poverenje Zdravka Radojevića i dao na korišćenje svoje vozilo marke ,,VW Passat” o čemu je obavešten okr Miljković Marko i to tako što je dobio fotografiju vozila koje je tom prilikom koristio Zdravko Radojević:

01.11.2020

“Grupa: okr. Miljković Marko, okr.Marko Budimir, NN lica, okr.Veljko Belivuk,okr. Miloš Budimir”

“vreme 17:18:12 -okr. Miljković šalje na grupu sliku motornog vozila „ Passat””

“17:18:15 ovaj sad vozi brate….. „S klasu je sakrio”

“NN2 18:44:25: ispred zgrade je auto… ovaj pasat… ispred …”

“Grupa: NN lica okr.Marko Miljković,okr. Veljko Belivuk”

“Vreme 18:28:03 okr. Marko Miljković:”ajde kako hoćete Kaniđu imamo na dugme, kad se dogovorimo”

04.11.2020.

“Grupa: okr.Miljković Marko, okr.Marko Budimir, NN lica, okr.Veljko Belivuk,okr. Miloš Budimir”

Vreme 14:52:44

“NN lice šalje sliku pasata kog Zdravko vozi ispred Zdravkove adrese”.

“14:52:52: kući je svinja”.

“Činjenice iz kojih se utvrđuje predmet dokazivanja da je pok. Zdravko Radojević po dogovoru, došao na parking prostor SP ,,Lasta”, odakle ga je okr. Nebojša Janković, vozilom marke ,,Renault” ,,Scenic” odvezao u Ritopek ***”.

“Okr Hrvatin Bojana je naveo ,,Veljko mi je rekao da imaju posla. Znali su da Zdravko dolazi „Pasatom” sivim ili srebrnim”.

“U akciji, na ” lažnom sudaru” su u jednim kolima Insignia” crne boje. bili on i Marko Budimir a u drugom „Fiat Doblu” je bio Nemanja Đurić „Tajson”. Smisao lažnog sudara je bio da kada krene Nebojša Janković „Hell” sa Zdravkom ka kući, da oni zadrže sva ostala vozila, i tako da utvrde da li eventualno Zdravka neko od njegovih ne prati, to se zove „ kontra pranja”. „Hell” Nebojša Janković, je sa „Reno Senikom” čekao Zdravka Radojevića da dođe u dogovoreno vreme između 7 i 8. Postavili su se na poziciju”.

“Zdravko je kasnio, pa kad je došao nešto je kružio. Sačekali su, ali kada su videli da je „Reno Senik” prošao, znali su da je Zdravko u kolima. Taj Reno Senic je preuzeo da prati Dejan Tešić. Nemanja Đurić je otišao ka Beogradu, a on i Marko su otišli po hranu i do jednog dečka koga zna kao „ šeprtlju” koji ima auto servis po kombinezone”.

“Činjenice iz kojih se utvrđuje predmet dokazivanja da je sad pok. Zdravko Radojević lišen života na način opisan pod tačkom 5. optužnice, da su samlevene delove tela bacili u Dunav, lične stvari oštećenog Radojevića polili benzinom i zapalili, okrivljeni Draganić i Janković skrivenu prostoriju i mašinu za mlevenje oprali himijskim sredstvima u cilju uklanjanja tragova krivičnog dela”:

“Iz odbrane okr Hrvatin Bojana koji navodi: ,,Vratili su se u kuću u kojoj su tada bili : Boske ili Brale – Draganić, Veljko Belivuk- „Soprano”, Marko Miljković -„Kratos”,Miloš Budimir- „Ares” i Srđan Lalić „Barry Mills” i Nebojša Janković -„Hell boy” ili „Hell” skraćeno. Zdravko je bio na spratu, sedeo je na dvosedu, a Miloš je sedeo preko puta njega. Zdravko je već bio dao šifru za telefon. Miloš ga je ispitivao. Tu su Zdravku dali da opipa svaki metak, pa je metke stavljao u okvir, okvir u pištolj. Kada je Zdravko sve to ispipao, Hell” i Boske su navukli rukavice uzeli pištolj na kojima su bili zdravkovi otisci i stavili ga u kesu. Plan je bio da se tim pištoljem napravi lažno delo pucanja na Marka Budimira ispred njegove porodične kuće, tj. gde mu je živeo otac a sve sa namerom da se policja usmeri na pogrešan trag”.

“U ovom delu odbrana okr Hrvatin Bojana potvrđena je iz presretnute komunikacije okr. Budimir Marka na posebnoj dokaznoj radnji sprovođenoj preko tel. broja *** od 11.11.2020. godine. Naime, u 09:52:57 časova utvrđuju se činjenice koje su predmet dokazivanja – da je fingiran navodni napad vatrenim oružjem na njega. Naime, u toku razgovora okr. Budimir Marko od sagovornika, svog suseda traži da se obrišu svi snimci sa nadzorne kamere suseda, navodeći da će se identitet napadača utvrditi preko DNK analize”.

“Dalje okr Hrvatin Bojan u svojoj odbrani objašnjava da su Zdravka u bunker odveli on i Velja. Vode ga polako, gledaju spolja, ulaze u garažu, govore mu da ništa ne brine. U jednom trenutku se vratio „Kantona” i imao nešto još da kaže Zdravku. Tu mu je spomenuo njegovu ljutnju, jer je Zdravko hteo da ga ubije, spomenuo mu je evo sada vidiš ko smo mi, da smo mi napredovali”…

“Obukli su kombinezone sa kapama, onda hirurške rukavice na jednu i drugu ruku, a onda one molerske. Na nogama su imali čizme gumene, koje su prane. Preko gumenih čizmi je navlačen kombinezon da ne bi upadalo unutra. Lične stvari su ostavili i uglavnom ostavljali u Draganićevom automobilu”.

“U bunkeru su ostali Veljko Belivuk, Miloš Budimir „Ares”, „Soprano” i on. U jednom trenutku je Veljko Belivuk rekao ovako „Ajmo braćo, ko će da ga reši?”.

“Ares” Miloš Budimir je odmah rekao “Ja neću, kum mi je”, dok to Miloš Budimir izgovara Veljko kreće ka sekiri koja je stajala od vrata kada se uđe desno. Skinuli su ga polako, pazili se… okrenuli su ga s leđa na stomak, okrenuli mu glavu ka levom zidu paralelnom i stavili glavu na fosnu i bukvalno preciznim jakim udarcem Veljko Belivuk „Soprano” je presudio i ubio Zdravka. Čulo se onako „aaaaahhh”. Hrvatin je odvojio glavu od trupa “jer je to trebalo da se uradi”. U tom trenutku je ušao Boske unutra i rekao: „Jao, pa nismo stavili najlone na zid”. Došao je i „Hell”, i na kuke kače najlon”…

“Okr. Hrvatin Bojan detaljno objašnjava: “…Nikada nije bio maltretiran čovek dok je živ da su mu sečene uši, jezik, tako to nešto, da on trpi te bolove, masakriranje je uvek bio kada je čovek bio bez života, kada više nije bio svestan, znači kada je bio mrtav”.

“Navodi okr. Hrvatin Bojana potvrđuju se ispravama dobijenim putem Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to tekstualnim ispravama kao i fotografijama koje ih prate”:

24.11.2020.

“Vreme 20:09:40 okr.Miloš Budimir šalje poruku NN licu i kaže da su ubili dečka koji je puco na Kantonu, mrtav je već par dana”

“Vreme 20:11:10 okr. Miloš Budimir ovom NN licu šalje sliku na kojoj Zdravko Radojević leži vezan na najlonu”.

“06.12.2020; Grupa: okr.Miloš Budimir, okr.Lalić Srđan, okr. Marko Miljković, okr.Marko Budimir i okr.Veljko Belivuk”

“Vreme 19:36:52- okr. Belivuk na grupu šalje sliku kako Zdravko puni okvir pištolja u Ritopeku i komentariše 19:37:01 “evo Kaniđa kaže da puni utoku, kreće na Aresa”.

“19:37:21 okr. Marko Miljković: “daj tu sliku da imamo”

“19:37:33 okr.Miloš Budimir šalje sliku (na slici Zdravko leži na stomaku vezan, sa trakom preko usta

“19:37:38 komentariše: “Sapleo se Kaniđa”

“19:38:05 okr.Srđan Lalić: “Carski”

“19:38:44 okr.Veljko Belivuk šalje sliku Zdravka Radojevića koji sedi na krevetu sa maskom preko lica

“i komentariše u 19:38:48: “i masku je spremio”

10.12.2020.

“Grupa: NN lica,okr. Miloš Budimir, okr.Marko Budimir”

“Vreme: od 18:31:21 do 18:37:07 – 18:31:21 NN lice: “zaje*an je bio Kaniđa u svoje vreme

“18:31:26 okr. Miloš Budimir: “da znam gde je sada tačno, opet bih ga ubio””.

“18:33:58 okr. Miloš Budimir:”ja sam ga samo raskomadao”

“18:34:08 okr.Marko Budimir: “ja mu šamar nisam lupio”

“18:34:23 okr.Miloš Budimir: “ja sma ga nabadao malo”

“18:35:17 okr. Miloš Budimir: “morao sam da ga ponizim da shvati da je ispod nas…. pošto je u jednom trenutku počeo da se kurči pa sam ga nabo u glavu”.

“18:37:07 okr.Miloš Budimir: “baš je bio bolestan i u glavu a i ovi ostali organi nisu bili baš nešto”

“Ovde treba naglasiti da je uvidom u ispravu koja je dostavljena putem međunarodne pravne pomoći i -to pod oznakom df53e717e4ec50e1d72ecf420ee220a438a46102 fotografija na kojoj se vidi pok. Zdravko Radojević kako sedi na krevetu na spratu kuć u Ritopeku, *** pored zida i stepeništa koje vode u potkrovlje kuće. Takođe pod oznakom 57480eba8710846cc26e4a6db3d80260a243d537 je druga fotografija na kojoj se nalazi pok. Zdravko Radojević kako sedi na istom krevetu, sa maskom na licu iza kog kreveta je stepenište. Prostor u kom je fotografisan oštećeni Radojević i nameštaj u prostoriji apsolutno je identičan prostoru u kući u Ritopeku *** koji je fotodokumentovan prilikom uviđaja u ovim krivičnom postupku i krim tehničkoj obradi ovog lica mesta”.

06.12.2020.

“Grupa: okr. Miloš Budimir,okr. Lalić Srđan, okr.Marko Miljković, okr.Marko Budimir i okr.Veljko Belivuk”

“Vreme 19:03:23 -okr. Miloš Budimir: “Braćo, sutra nam stiže 26 kom za onu S klasu XX, treba prenos da se plati pa će kasnije da se istale”

“Vreme: 19:21:52 – 19:23:44 okr. Veljko Belivuk: “Onaj GLE beli što stoji dole na parkingu, znaš ti odlično koji..

“Miloš Budimir:” a onaj što te imam na snimku da si ga ti vozio od petka”

21.12.2020.

“Okr.Miloš Budimir 11:31:55 i 11:32:07 šalje dve slike NN licu. Na slikama je ovlašćenje overeno kod notara 18.12.2020 u 12:20 časova kojim navodno Zdravko Radojević ovlašćuje dana 18.12.2020 izvesnog C. E. da može izvršiti prenos vlasništva marke “Mercedes” reg.oznake ***.

“Miloš Budimir u 11:54:17 komentariše sa NN licem da je upravo organizovao čoveka da odveze auto u Albaniju”.

22.12.2020.

“21:17:03 okr. Miloš Budimir kaže NN licu da možeš da ga voziš, da ga registruješ, da ga prevedeš na svoje ime, šta god želiš”

“u 21:22.33 Miloš pita NN lice da li ti se sviđa oprema u kolima”.

10.01.2021.

Vreme

“16:46:33: okr. Miloš Budimir: “brate, papiri su gotivi u petak ali moj prijatelj me čeka da ga zovem za papire. I ja onda čekam mog prijatelja da mi kaže da je gotovo”

“16:46:47: okr.Miloš Budimir šalje sliku potvrde o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava na osnovu ugovora koji je zaključen između Zdravka Radojevića i C. E. dana 25.12.2020 godine”

“16:47:48: okr. Miloš Budimir šalje sliku ugovora o kupoprodaji motornog vozila između Zdravka Radojevića i C. E. za vozilo reg. oznake *** zaključen dana 16.12.2020 godine u Beogradu”.

13.01.2021

“20:15:42- 20:15:51 .okr. Miloš Budimir šalje sliku automobila “GLE” od pokojnog Zdravka Radojevića i nudi ga na prodaju. …” GLE 2019″

“Radnje izvršenja okrivljenog Nemanje Lakićeviće a posebno da je isti bio u kontaktu sa okr Miljković Markom nakon lišenja života pok Zdravka Radojevića u pogledu vozila pokojnog Zdravka utvrđuje se iz isprava dobijenih putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”:

“Nemanja Lakićević – ČIPI ili JERRY”

20.11.2020.

“Vreme 14:56:00 i 14:56:01 okr.Marko Miljković šalje NN licu dve slike službene beleške Odeljenje za potrage primljene od građana Nemanje Lakićevića”.

“Grupa: okr. Miljković Marko,okr. Lakićević Nemanja i NN lice”

“Vreme: 15:11:02 Marko Miljković: “aj ovde da pišemo Čipi i Pile da se usaglasimo pa da brišemo ovu grupu”

“15:12:33 : “Škoda i rendž su vraćene i to je bilo Čipi tvoje zato ništa nisi pričao za to”.

“15:12:57: Čipi ( NemanjA Lakićević): Ok, odakle meni ta kola”

“15:13:14: Marko Miljković: “šta njih briga, bitno je da su bila tvoja i kraj priče”

“15:13:24: Čipi:” Brate sam si spomenuo rendža

“15:13:25: Miljković:Vratio si ih vlasnicima i to je to

“15:14:07: Čipi: Odakle mi ta kola, ko mi je dao”

“15:14:44 glasovna poruka: Miljković: “kažeš brate ovako: preko tvog druga su dobio taj auto koji nema veze sa Zdravkom i ti nema potreba da pričaš o tom tvom drugu jer to nema veze sa Zdravkom i nisi ti pozvan da pričaš o svojim poslovima nego o Zdravku, veznao za Zdravka hoćeš da pričaš za ostalo nema šta da pričaš”.

“Vreme: 15:15:08 Čipi: „ brate jesi rekao prvo po mečke a sutra škoda i rendž”?

“Vreme: 15:16:46 glasovna poruka Čipi: “Pile (NN lice), slušaj ovo , ti si rekao po mečke su došli, mečku sam ti doterao u utorak, druga dva automobila sam ti doterao u sredu, jel tako?”

“15:18:52 glasovna poruka Čipi: “dobro, a za belog rovera, ko je došao po belog rovera…neki normalan čovek došao, tražio ti ključeve i to je to”

“15:19:41 glasovna poruka: “ma bre brate šta njih boli kurac koje došao po belog rovrea, to vas ne zanima, u principu pričaj ovako znači, kolima se ti baviš, a taj rover nema šta da pričaš, to je bio tvoj auto i nema potrebe da objašnjavaš više”

“15:19:55 glasovna poruka: Čipi: pa brate u izjavi piše da su došli sa maskama, da ti ne znaš ko su i da su ti tražili saobraćajnu i ključeve, ne zajebavaj, čitamo izjavu

“15:21:15: još jednom, Pile, u utorak su došli momci uzeli su mečke, a u sredu je došao čovek jedan i uzeo je rovera”.

“Vreme 15:21:43. glasovna poruka Marko Miljković:”Čipi, slušajte me sad oboje, ti moraš da kapiraš ovako, znači, ti ne znaš ko je došao po kola, tebi je Zdravko rekao da daš kola a ko je kupio kola moraju da pitaju Zdravka, jer je to Zdravko komunicirao sa tim ljudima, koja su uzimala kola i gde su i dalje vozila i to je to, nisi ti nikog slao nego je Zdravko i kraj priče

“15:22:30: Kola ko je oterao ne znate ni jedan ni drugi, jer je to sve Zdravko organizovao i kraj priče, to recite da pitaju Zdravka”

Sutra Ubistvo zbog atenatata na Zvicera u Ukrajini: Kako je namamljen i ubijen “Pink Panter” Milan Ljepoja