x

Zbog omikron soja korona virusa Japan se ponovo zatvara za sve strane posetioce

29.11.2021

Danas.rs
1638171009
Zbog omikron soja korona virusa Japan se ponovo zatvara za sve strane posetioce

Japan će ponovo zatvoriti svoje granice za sve strane posetioce zbog pojave novog soja korona virusa omikron, saopštila je danas japanska vlada, tri nedelja pošto je ublažila neke restrikcije za dolaske dozvolivši ulazak poslovnih ljudi, studenata i stranih stažista.

„Zabranjujemo sve nove ulaske stranih državljana iz celog sveta od 30. novembra“, rekao je japanski premijer Fumio Kišida novinarima.

Japanci koji dolaze iz devet država na jugu Afrike i zemalja gde su zabeležene infekcije novom varijantom korona virusa treba da se podvrgnu strogim merama izolacije zbog rizika, rekao je Kišida.

Japan koji je uveo restrikcije na svojim granicama od početka pandemije, ublažio ih je početkom novembra za poslovna putovanja, studente i strane stažiste ali je ostao zatvoren za turiste.

Vlada je još u petak saopštila da produžava na deset dana hotelski karantin za posetioce iz Južne Afrike, Botsvane, Esvantinija, Lesota, Namibije i Zimbabvea.

Ovog vikenda je ta mera proširena na posetioce koji dolaze iz Malavija, Mozambika i Zambije.

Zbog novog soja korona virusa omikron, prvo identifikovanog u Južnoj Africi, brojne zemlje zatvorile su granice za jug Afrike iako su se mnoge tek ponovo otvorile za svet.

Zaraza ovim novim sojem je van juga Afrike već primećena širom zemalja Grupe sedam industriski najrazvijenijih zemalja – G7, od Kanade do Italije preko Velike Britanije i Nemačke.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je omikron soj korona virusa „zabrinjavajućim“ ali je ipak pozvala zemlje da ne zatvaraju granice.