x

NALED: Dve trećine građana veruje u eUpravu na lokalu

29.11.2021

Danas.rs
1638176410
NALED: Dve trećine građana veruje u eUpravu na lokalu

Dve trećine građana i gotovo 90 odsto privrede ima poverenje u lokalnu administraciju u pogledu uvođenja i korišćenja eUprave, a više od 80 odsto pozitivno ocenjuje postojeće usluge, pokazalo je istraživanje NALED-a o kvalitetu elektronskih servisa u gradovima i opštinama.

Kako bi se proces digitalizacije administrativnih procedura ubrzao, NALED je uz podršku Evropske unije pokrenuo projekat kreiranja indeksa razvoja eUprave koji će u realnom vremenu meriti napredak u razvoju i primeni elektronskih usluga u gradovima i opštinama širom Srbije.

Tim povodom danas će sve zainteresovane nevladine organizacije moći da učestvuju na orkuglom stolu u Kragujevcu, u Nišu 2. decembra, Novom Sadu narednog ponedeljka, 6. decembra, i Beogradu 9. decembra. Na tim skupovima civilni sektor će biti u prilici da se upozna sa ciljevima projekta i aktivnostima i učestvuje u izradi samog indeksa.

“Razlike u nivou razvoja elektronskih usluga primetne su između gradskih i ruralnih sredina. Da bismo mapirali lokalne samouprave kojima je neophodna pomoć da sustignu najbolje, počeli smo sa izradom indeksa koji će pratiti uspešnost digitalne tranformacije u svakom gradu i opštini, polazeći od sledećih komponenti – tehničkih i ljudskih kapaciteta, kvaliteta elektronskih usluga, informacione bezbednosti, zaštite podataka o ličnosti, ali i korisničkog iskustva”, kaže Ana Ilić, direktorka odeljenja za dobru upravu u NALED-u.

Prema njenim rečima, tokom naredne godine biće organizovane i obuke za civilni sektor na lokalu na kojima će se govoriti i o zaštiti podataka. Informaciona bezbednost jedna je od tema kojoj NALED i na drugim projektima pristupa sa mnogo pažnje, istakla je ona, a u ovom slučaju ohrabruje visok nivo poverenja korisnika, pogotovo privrednika (70 odsto), kada je reč o sigurnosti podataka o kojima brinu lokalne samouprave.

Istraživanje NALED-a je pokazalo i da čelnici manjih gradova i opština imaju nešto drugačiji stav, da je njihov utisak da građani ne reaguju pozitivno na uvođenje elektronskih usluga te da u određenoj meri strahuju da će njihovi privatni podaci biti zloupotrebljeni.

Kod većine ispitanih predstavnika lokalnih vlasti preovladava stav da su podaci kojima raspolažu u dovoljnoj meri zaštićeni.

“S druge strane, kao tačka mimoilaženja javlja se pitanje kapaciteta za obezbeđivanje sigurnosti podataka, kako zbog nepoznavanja teme tako i zbog nedostatka kadrova.Taj problem pretežno pogađa manje razvijene lokalne samouprave”, ističu u NALED-u.