x

SZO: Novi soj korona virusa Omikron predstavlja vrlo visok globalni rizik

29.11.2021

Danas.rs
1638182704
SZO: Novi soj korona virusa Omikron predstavlja vrlo visok globalni rizik

Novi soj korona virusa omikron predstavlja „vrlo visok rizik“ na globalnom nivou, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

„Do sada nijedan smrtni slučaj vezan za soj omikron nije prijavljen“, navela je SZO u tehničkom dokumentu objavljenom danas.

U dokumentu se takodje daje savet vlastima da pokušaju da obuzdaju širenje novog soja korona virusa.

Navodi se da je s obzirom na mutacije koje mogu da daju potencijal za izbegavanje imunog odgovora i omoguće veću prenosivost, postoji visoka verovatnoća da se omikron raširi na globalnom nivou.

Spisak zemalja gde je novi soj virusa identifikovan brzo raste posle prijave prvih slučajeva na jugu Afrike pre manje od nedelju dana.

SZO je u petak navela da ovaj soj izaziva zabrinutost, čime je svrstan u istu kategoriju sa sada najrasprostranjenijim sojem delta.

Organizacija je ukazala na brojne nepoznanice vezane za ovaj soj kovida-19 – njegova zaraznost, da li ovaj soj može bolje da zaobidje imuni odgovor, koliku zaštitu pružaju postojeće antikovid vakcine po pitanju zaraznosti i težini bolesti, da li on izaziva teže simptome.