x

Kijev predložio trilateralni video samit Rusija-Ukrajina-SAD

14.01.2022

Danas.rs
1642176904
Kijev predložio trilateralni video samit Rusija-Ukrajina-SAD

Kijev je danas predložio trilateralni video rusko-američko-ukrajinski samit, prenosi rbc.ru. Kako se navodi u saopštenju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog on je ponudio trojni video susret sa Džozefom Bajdenom i Vladimirom Putinom.

„Verujemo da je trilateralni susret može biti upriličen“, kazao je Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog. SAD su, kako se navodi, već izrazile  „izuzetnu zainteresovanost“ za takav sastanak dok Kijev još čeka reakciju iz Rusije. Poziv je upućen na adresu sekretara za štampu Kremlja Dmitrija Peskova.

U međuvremenu, CNN  piše, pozivajući se na američke obaveštajne  izvore, da je Rusija navodno naložila grupi operativaca da sprovedu operaciju pod lažnom zastavom na istoku Ukrajine što se tumači kao izgovor za rusku invaziju.

SAD, kako se ukazuje, imaju dokaze da su operativci obučeni za ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje akata sabotaže. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven nagovestio je tokom brifinga za novinare da je obaveštajna zajednica SAD prikupila informacije prema kojima Rusija postavlja temelje za mogućnost izgovora za invaziju na Ukrajinu.

„Videli smo ovaj priručnik 2014. Oni ponovo pripremaju sve isto a više detalja imaćemo u naredna 24 sata“, kazao je.

„Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekoliko nedelje pre vojne invazije koja bi mogla da počne između sredine januara i sredine februara“, rekao je neimenovani zvaničnik za CNN. Kako je naveo sve ovo smo videli i 2014.

SAD su takođe, ukazuje se, primetili kako ruski akteri pripremaju rusku publiku za moguću intervenciju što uključuje i narative o pogoršanju ljudskih prava u Ukrajini i povećanju borbenosti ukrajinskih lidera.

„Tokom decembra sadržaji na ruskom jeziku na društvenim mrežama porastao je u proseku na skoro 3,500 objava dnevno što je povećanje od 200 odsto u odnosu na dnevni prosek u novembru“.