x

Tužba protiv Netanjahua zbog širenja lažne priče o Sorošu

12.09.2018

Tužba protiv Netanjahua zbog širenja lažne priče o Sorošu

Izraelski premijer na svom nalogu objavio članak iz izraelskog lista Izrael hajom u kome je navedeno da ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif sarađuje s nekom od Sorošovih fondacija.

Jedan izraelski advokat podneo je tužbu okružnom sudu u Tel Avivu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua i Fejsbuka jer su dopustili da se širi lažna priča na Netanjahuovom nalogu o saradnji američkog milijardera Džordža Soroša s iranskim režimom.

Netanjahu je na svom nalogu objavio članak iz izraelskog lista Izrael hajom ( Izrael danas) u kome je navedeno da ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif sarađuje s nekom od Sorošovih fondacija.

U članku se navode reči Zarifa da je saradnja počela pre nego što je postao ministar 2013. godine i da je uspeo da bude „regularna“.

Međutim, i članak i post su netačni, kako se ispostavilo, navode izraelski mediji.

Advokat Šahar Ben – Meir zasniva tu svoju tvrdnju na izveštajima novinara izraelskog TV kanala 10.

Novinar Nadav Ejal je u nizu tvitova predstavio greške u članku i ušao u trag pogrešnoj informaciji, koja izgleda potiče od lošeg prevoda na jednom izraelskom sajtu, odakle je dospela u Izrael hajom i Netanjahuov Fejsbuk nalog.

Istraživanje novinara Ejala je pokazalo da iranski režim nikada nije potvrdio da sarađuje sa Sorosom.

Advokat optužuje Netanjahua da je širio „falsifikovane, lažne i apsurdne vesti“ na Fejsbuku jer je postavio članak iz pomenutog lista koji je, kako je naveo, „lažna i jeftina propaganda“.

Advokat je takođe napisao da je članak „izum“ teorije zavere na osnovu koga je čovek zvani Džordž Soroš sarađivao sa totalitarnim režimom u Iranu, a da je svrha očito da se osoba uvredi i osramoti, čak i ako su autori članka i onaj ko ga je postavio na Fejsbuku dobro znali da u njemu nema trunke istine.

„Posebno je problematično što je vlasnik naloga osoba koja je premijer Izraela“, naveo je advokat, dodavši da je teško poverovati da on širi antisemitsku teoriju zavere koju je kreirao iranski režim ali da je to realnost.

Ben-Meir je kontaktirao Fejsbuk pre više od nedelju dana, zahtevajući da spreči šerovanje lažnog posta, ali post nije uklonjen.

Dok je tužba pripremljena dobio je 2.000 lajkova. Ben-Meir tvrdi da Fejsbuk prekršio dogovor o sprečavanju širenja lažnih vesti.

Jedan od Netanjahuovih savetnika izjavio je povodom tužbe da članak „govori sam za sebe“, ne osvrćući se na tvrdnje da nije instinit.

Advokat traži da sud zahteva objavu da su na Netanjahuovom nalogu širene lažne vesti, a da se Fejsbuku naredi da značajno smanji pristup postu.

Izvor: Beta