Ova vest je ‘podigla veliku prašinu’!

Fudbaleri nacionalnog tima Hrvatske su na prijateljskoj utakmici protiv Belgije odlučili da ne kleče pred početak meča u znak borbe protiv rasizma. Dugo se pričalo o tome, a oglasili su se ljudi iz Fudbalskog saveza Hrvatske koji ističu da će odluka biti na snazi i tokom Evropskog prvenstva.

Saopštenje Fudbalskog saveze Hrvatske prenosimo u celosti i bez izmena.

-Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez – stoji u  saopštenju koje je pročitano i na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.