Najbolji teniser sveta Novak Đoković u nedelju (9.30) igra finalni meč na Australijan openu protiv Danila Medvedeva.

Srpski as će protiv Rusa pokušati da dođe do devete titule u Melburnu i postane apsolutni rekorder, kada je reč o broju pehara na prvom Gren slemu u sezoni.

U međuvremenu, određen je sudija finalnog meča, a to je Niko Helvert (36) iz Nemačke, koji će prvi put u karijeri deliti pravdu na nekom Gren slem finalu.

Nemac nije previše poznat široj javnosti, radi se o arbitru rođenom u Štutgartu, koji osim u tenisu, uživa i u skijanju i rukometu.

Helvert je tokom karijere više puta dospeo u žižu javnosti, a poslednji put upravo na turniru čije će finale suditi u nedelju

Njegova odluka izazvala je hit na internetu, kada nije dozvolio Denisu Šapovalovu da ode u toalet, pa mu je Kanađanin pretio da će se „olakšati” na terenu, ako mu Helvert ne dozvoli da ode u toalet.

– A šta će da se dogodi ako odem? Kazni-ćeš me? Ma ne zanima me. Kako to misliš ne smem da odem? Šta, diskvlifikovaćeš me? Moram da pi*kim. Ne olakšaću se u gaće. Ma olakšaću se sada ovde u flašicu – vikao je Šapovalov tokom meča koji je na kraju dobio sa 3:2 (3:6, 6:3, 6:2, 4:6, 6:4).

Helvert je imao problema sa još jednim kanadskim teniserom u Melburnu. Tokom meča protiv Francuza Luke Puja, još jedan Kanađanin Miloš Raonić je pre dve godine žestoko napao Nemca, na kraju se toliko iznervirao i izgubio meč.

Imao je Niko „okršaj“ i sa Rodžerom Federerom 2018. godine na turniru u Haleu 2018. godine. Nemac je kaznio Federera kada je Švajcarac tokom meča u besu udario jednu lopticu poslavši je u publiku.

Dakle, na Novaku je samo da tokom duela sa Medvedevim ne nasedne na Helvertove „provokacije“.