Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ avion kojim je u Srbiju dopremljeno 150.000 vakcina britansko-švedskog proizvođača „Astra Zeneka“.

Zajedno sa predsednikom Vučićem vakcine su na aerodromu dočekali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

– Želim ovo nedeljno jutro da iskoristim da kažem građanima da je ovim avionom stiglo 150.000 doza „Astra Zeneka“ vakcine. I to nisu doze, već vakcine, jer kod „Astra Zeneke“ revakcinacija dolazi posle 12 nedelja. Ja sam ponosan na odgovornost i ozbiljnost za očuvanje zdravlja naših građana. Mi smo druga zemlja posle UAE koja ima na raspolaganju više od tri vakcine – rekao je Vučić i dodao:

– Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, ali i truda naših prijatelja iz Velike Britanije. Ja sam molio premijera Borisa Džonsona, ali i druge ljude iz vlasti Velike Britaniji i hvala im puno, cena za ove vakcine je najpovoljnija. One će već od sutra biti dostupne našim građanima – rekao je predsednik.

„Očekujem pad brojki u martu“

– Očekujem pad brojki u martu mesecu kada vakcina pokaže svoju efektivnost i snagu. Verujem da Srbija može da sačuva svoje drugo mesto u Evropi po broju vakcinisanih, u svetu smo trenutno šesti, očekujem da ćemo i dalje biti u prvih 10. Srbija po mnogim pitanjima prednjači u svetu. Hvala građanima, čestitam im na ovome, želim im mnogo uspeha i što više vakcina – rekao je Vučić.

„Pre Kovaksa vakcinisaćemo oko 20 odsto ljudi u Srbiji“

– Ovo su naši bilateralni razgovori, ne „Kovaks“ program. Za nas će biti značajan i „Kovaks“ program, ali pre nego što on dođe mi ćemo vakcinisati milion i sto ili dvesta hiljada ljudi, što je dvadeset odsto ukupnog življa Srbije – naglasio je Vučić.

Stiže i Fajzer i Sputnjik

U narednih nekoliko dana, kada Agencija za lekove da zeleno svetlo za upotrebu novog cepiva, građani Srbije moći će da biraju između četiri različite vakcine – američko-nemačke „Fajzer/Biontek“, ruske „Sputnjik V“, kineske „Sinofarm“ i vakcine britansko-švedske kompanije „AstraZeneka“.

Osim toga, uskoro će pristizati daleko više „Fajzerovih“ vakcina, a za nekoliko meseci očekuje se proizvodna ruske vakcine na Torlaku.

Osim 150.000 doza „AstraZeneka“ vakcine, očekuje se da danas u našu zemlju stigne i novi kontigent od 50.000 doza ruskog cepiva.

VUČIĆ O ASTRAZENEKA VAKCINAMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je revakcinacija od ključnog značaja i izrazio uverenje da će Srbija, pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, vakcinisati i revakcinisati 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog življa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je revakcinacija od ključnog značaja i izrazio uverenje da će Srbija, pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, vakcinisati i revakcinisati 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog življa.

Vučić je, u obraćanju medijima, rekao da su AstraZeneka vakcine, koje su danas stigle u Srbiju rezultat bilateralnog, odnosno trilateralnog dogovora.

– Ovde smo danas zato što smo bilateralnim putem, odnosno trilateralnim uspeli ovo da dogovorimo. Dugo smo se borili. Mnogo muka je bilo za britanske zvaničnike koliko smo ih davili našim zahtevima. Nije ni nama uvek prijatno da to radimo, ali se borimo za zemlju i građane. Oni su imali strpljenja da nas saslušaju. Onda smo mučili Paskala Sorioa, direktora Serum instituta u Indiji, pa sam poruke slao šefu diplomatije Indije i indijskom premijeru – objasnio je on.

Vučić je kazao da su rezultat svega toga vakcine, te da one nisu pale neba kako neki kažu, jer da je tako, kako je rekao, imali bi ih i drugi.

Upitan kada će stići vakcine iz Kovaks programa, rekao je da će oko 100.000 AstraZeneka možda stići u prvoj polovini marta.

– Mi ćemo dodatno da ubrzamo revakcinaciju. Ona je od ključnog zančaja. Prva vakcina ne znači ništa, pa kada primite drugu onda petnaest danas ne smete da se opuštate. Tek posle toga možete nešto malo da se opustite – dodao je on.