Dan borca obeležen je danas odavanjem pošte stradalima i polaganjem venaca ispred Muzeja „4. jul“ u Beogradu.

Na spomenik „Poziv na ustanak“ vence su položili premijerka Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Republike Srbije i predsednik Skupštine Ivica Dačić-

Brnabić je rekla da se 4. jula 1941. godine glas antifašista daleko čuo, toliko daleko da, kako je navela, „osam decenija kasnije, imamo odgovornost, ali i veliku potrebu da se tog datuma zauvek sećamo“.

„Pamtićmo sve poginule borce NOB-a i dok smo živi odavaćemo priznanje svim učesnicima tog rata“, rekla je ona.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Darija Kisić Tepavčević i učesnici NOB-a i njihovi potomci.

Obeležavanje je organizovao Savez udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na današnji dan 1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašista i njihovih pomagača.

Kuća Ribnikara u kojoj je održana sednica kasnije je pretvorena u Muzej „4. jul“.