Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, uoči današnje posebne sednice parlamenta o Kosmetu, da se u dijalogu o Kosovu i Metohiji nije promijenilo ništa kada je riječ o težini situacije, te naveo da su izazovi ostali isti, a pritisci sve veći.

– Izazovi su ostali isti, možda još jači, pritisci sve teži, od nas se traži sve, a ne nudi gotovo ništa – rekao je Dačić.

On je naveo da je zato predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tražio da se obrati i da poslanicima govori o težini situacije.

Uveren je, kako je rekao, da Vučić neće podleći pritiscima, da nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali da će uložiti sve da bude sačuvan mir i postignut neki kompromis.

Ukazao je da postoje političke stranke koje ne mogu da shvate da mogu postojati podele po mnogim pitanjima, ali da po najvažnijim, kao što je KiM, mora da postoji državno jedinstvo i politička stabilnost. Istakao je da je veoma teško doći do konzenzusa i podsetio da je juče održan sastanak sa vanparlamentarnim strankama bez posredstva stranaca, na istovremeni zahtev i predsednika Vučića i tih partija.

On je ocenio da su to patriotske stranke, koje imaju stav da ne bi trebalo da postoje razlike oko nacionalnih pitanja.

– U tom smislu je dogovoreno da se redovno održavaju ovakvi sastanci i to daje posebnu političku snagu, pored današnje sednice – smatra Dačić.

Ukazao je da se u dijalogu o Kosovu i Metohiji nije promenilo ništa što se tiče težine situacije.

„Izazovi su ostali isti, možda još jači, pritisci sve teži, od nas se traži sve, a ne nudi gotovo ništa“, rekao je Dačić i dodao da je zato Vučić i tražio da se obrati i da poslanicima prenese koliko je situacija teška.

Kada je reč o dijalogu sa ostatkom vanparlamentarne opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, Dačić je naveo da je taj deo još u pripremnoj fazi.

– To pre svega zavisi od agende evropskih poslanika, oni su imali zabranu putovanja. Vreme je da se otpočne i taj deo dijaloga. Razmišlja se o nekom terminu, kad bi oni mogli da dođu u Beograd, između 8. i 11. jula, ali to još nije potvrđeno – rekao je Dačić.

Skupština Srbije danas će u 12.00 časova početi posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu su dva izvještaja Vlade Srbije – o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od maja 2019. godine do juna ove godine.

Povodom ovih tačaka dnevnog reda u Skupštini će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će, kako je najavljeno iz njegove pres-službe, građane i poslanike informisati o pregovorima u Briselu i perspektivama djelovanja srpske države na Kosovu i Metohiji.