ĐILAS I JEREMIĆ OKONČALI SARADNJU? Kao u 2013 godine

Share on facebook
Share on twitter
Foto: Ilustracija

Saradnja Dragana Đilasa i Vuka Jeremića definitivno je okončana. Ni jedan od njih, međutim, prema saznanjima “Blica”, ne želi to prvi da saopšti javnosti i tako preuzme krivicu za rušenje jedinstva opozicije.

Nedeljama unazad traju spekulacije o odnosima unutar Udružene opozicije Srbije (UOS). Od izbora je jasno da odnosi lidera dve najjače stranke nisu harmonični, a problemi se nižu u javnosti dan za danom.

Prvi, koji je možda bio i najveći okidač jesu audio snimci nekadašnjeg potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića na kojima pogrdno govori o Jeremiću, a uz to pokušava da vrbuje čitave odbore Narodne stranke kako bi prešli u Đilasovu Stranku slobode i pravde.

Poslednji slučaj bio je sastanak UOS na kojem je šest stranaka i pokreta, među kojima i Narodna, glasalo za to da UOS izađe sa svojom platformom za pregovore o izbornim uslovima i da ne čekaju posrednike iz EU, dok su Đilasov SSP i Demokratska stranka to odbili.

Ipak, kako je “Blic” prvi pisao, koaliciju će konačno raskinuti tvrd stav Jeremića o mogućim koalicionim partnerima, među koje neće pustiti nikoga ko je bio učesnik junskih parlamentarnih izbora.

– Jeremić neće odustati od uslova da Narodna stranka može u koaliciju samo sa onim opcijama koje nisu prekršile odluku o bojkotu izbora. U tom smislu, nisu dobrodošli ni Pokret slobodnih građana, ni Tadićeva Socijaldemokratska stranka, ni Zelenovićev Zajedno za Srbiju. Ne veruje nikom ko je pogazio reč datu pre junskih izbora, jer nema garancije da se tako nešto neće ponoviti i svaki sledeći put – prenosi naš sagovornik.

Dogovor sa PSG

S druge strane, Đilas je već napravio dogovor sa Pavlom Grbovićem iz PSG, a u planu je i saradnja sa SDS Borisa Tadića, pa čak i sa Novom strankom Zorana Živkovića. U toku je izrada platforme o izbornim uslovima za predstojeći dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta.

PSG je o platformi obavestio svoje članove u Beogradu, a “Blic” je imao uvid u poruku koja je poslata članstvu.

– Na ovoj platformi radićemo sa Demokratskom strankom i Strankom slobode i pravde, strankama koje se zalažu za vrednosti evropske Srbije, regionalnog mira i poštovanja ljudskih prava i koje su, kao i PSG, povezane sa partijama iz Evropskog parlamenta. Svi zajedno pokušaćemo da vratimo demokratiju i slobodne izbore u Srbiju. Platforma će u budućnosti biti otvorena i za druge organizacije koje dele iste vrednosti – stoji u pismu koje je potpisao Aleksandar Borić, član Glavnog odbora PSG.

U pismu se navodi i da će prvi sastanci radne grupe krenuti već tokom ove nedelje, a da do kraja godine treba da bude gotov dokument koji će biti osnov za pregovore.

Dogovorena saradnja SSP i PSG svakako znači kraj saradnje SSP i Narodne stranke, a sada je samo pitanje ko će nam i kada to saopštiti.

Ovakav rasplet iznenađenje je samo za one koji uopšte ne poznaju domaće političke prilike. Svi oni koji znaju za istoriju odnosa dvojice trenutno najuticajnijih lidera u Udruženoj opoziciji Srbije očekivali su ovakav kraj.

Deset godina od izborne skupštine DS

Danas se navršava 10 godina od čuvene Izborne skupštine u DS na kojoj je Boris Tadić izabran za predsednika, a za potpredsednike Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Dragan Đilas, Bojan Pajtić i Jelena Trivan.

Vuk Jeremić nije uspeo jer je zvanično imao najmanje glasova. U javnosti se dugo spekulisalo o regularnosti izbora. Govorilo se i da je vrh Demokratske stranke tražio od Vuka Jeremića da povuče kandidaturu za potpredsednika, što on nije učinio.

Zanimljivo, elektronski sistem brojanja glasova se pokvario na pola brojanja, i prešlo se na ručno glasanje, neoverenim listićima. Praktično su se borili za potpredsedničko mesto Trivan i Jeremić, a ona je dobila većinu ručno brojanih glasova.

– Vreme koje je pred nama nije vreme Braće Grim, već Šekspira. A kod Šekspira ne preživljavaju svi. Ne budemo li se promenili, otvorićemo vrata rušilačkoj snazi – rekao je Jeremić na pomenutoj skupštini.

Nešto kasnije, februara 2013. godine Đilas je Jeremića izbacio iz DS u vreme dok je ovaj bio predsednik Generalne skupštine UN.

NAJČITANIJE