Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije „Borbeni složeni sistemi D.O.O” u Pljakovu kod Kuršumlije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Reč je o investiciji u vrednosti od 8,5 miliona evra za realizaciju prve faze koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu. U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine, završetkom planiranih radova, očekuje se da će biti zaposleno oko 300 radnika. U ovom pogonu proizvodiće se oklopna borbena vozila „miloš”. Vulin je čestitao svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport-SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji posle 40 godina.


 
– Vojska Srbije je srećna kada vidi da je naša odbrambena industrija u stanju da proizvede najsloženije borbene sisteme. Kada se opremate od svojih fabrika, kada opremu, sredstva, oružje i oruđe proizvode naša pamet i naši radnici, onda i svaki dinar koji se izdvoji, dinar koji će ostati u Srbiji, pomoći će ljudima da bolje žive, pomoći će im da ostanu ovde, da stvaraju svoju Srbiju. Čvrsto delim uverenje predsednika Vučića da Srbija treba da bude vojno neutralna, da treba da bude samostalna, sposobna da se brani. Ali da bi bila vojno neutralna, samostalna i sposobna, ona mora da ima i industriju koja je u stanju da je opremi i da je naoruža – istakao je Vulin.


  
Prema rečima predsednika opštine Kuršumlija Rodoljuba Vidića, u julu prošle godine predsednik Vučić pokrenuo je inicijativu i uspeo da ubedi rukovodstvo Jugoimport-SDPR-a da započne izgradnju fabrike u Kuršumliji. U ime zaposlenih, okupljenima se obratila i Sanja Miljković iz Kuršumlije.

– Presrećna sam što vam se danas u ime svih Kuršumličana mogu zahvaliti što ste nam pružili priliku da počnemo sa radom u novoj fabrici „Složenih borbenih sistema” ovde u Kuršumliji. Poslovodstvo fabrike ministru odbrane i načelniku Generalštaba predstavilo je proizvodni program, kao i naredne faze razvoja tog pogona.