Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je nedavni nagli pad broja zaraženih virusom korona, zbog kog Crna Gora nije dozvolila ulazak građanima Srbije, zabeležen nakon preseka i „redefinisanja svih kriterijuma bolesti“.

Ona je rekla da je Srbija prihvatila stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da su dva negativna PCR testa u razmaku od 24 sata indikacija ozdravljenja, a da je i ta međunarodna organizacija u međuvremenu revidirala svoju metodologiju.

„Sve osobe sa pozitivnim testom bile su u bolnici. U roku od pet do sedam dana nakon povlačenja znakova infekcije radio se prvi PCR test. U jednom momentu smo doneli odluku da se nakon prvog testa pušta u kućnu izolaciju i da se nakon dve nedelje radi drugi PCR test. Nekada se dešavalo da dva meseca administrativno vodimo osobe kao obolele, iako nisu imali indikacije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je nakon toga izmenjena metodologija, da su zaražene osobe bez simptoma puštane u kućnu izolaciju, a da su proglašavane za zdrave ako tokom te dve nedelje nisu dobile simptome i bile su negativne na jedan PCR test.

Kako je navela, upravo to je razlog za nagli pad broja osoba koje se zvanično vode kao obolele od kovida-19.

Na pitanje da li će nošenje zaštitnih maski i rukavica biti obavezno u izbornom danu sledećeg vikenda, Kisić Tepavčević je rekla da nošenje maski ostaje na nivou preporuka, a da je nošenje rukavica manje važno od redovnog pranja ruku i da „nijedan zakon ne može da bude iznad vaše želje da ostanete zdravi“.