Današnji razgovori su od istorijskog značaja za odnose Kraljevine Bahrein i Srbije, ocenili su kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposrdno po dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poseti toj zemlji.

Vučića je prethodno ispred palate „Gvadaibija“, uz intoniranje dve himne i postrojenu gardu, dočekao kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i princ prestolonaslednik i premijer Salman bin Hamad al Kalifa.

– Bahrein je teritorijalno mala, ali veoma snažna, jaka zemlja, i ovom posetom su se Srbiji otvorila važna vrata – istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa kraljem Bahreina i dodao da se očekuje otvaranje amabasada dveju zemalja, kao i saradnja u mnogim oblastima.

“Verujem da ćemo, dodao je, uspeti sa stvorimo saradnju, prijateljske odnose”.

Rekao je i da je sa kraljem Bahreina razgovarao o saradnji u različitim sferama, a da tek sledi ekonomski forum na kojem će delegacija Srbije predstaviti predloge o saradnji od banaka, osiguravajućih kompanija, nekretnina poljoprivrede, turizma, do saradnje ministarstvama spoljnih poslova, oko svih međunarodnih pitanja.

On je istakao da će Srbija imati dorbu saradnju i da očekuje posetu kralja Bahreina, ali i drugih zvaničnika iz te zemlje.

– “Imamo investicije iz UAE od kojih imamo koristi, neke od njih menjaju izgled Srbije, veru gradjana u njihove mogućnosti. Verujem da slično možemo i sa Bahreinom. Ovim nam se otvaraju važna vrata – rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa kraljem Bahreina.

– Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju – istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva „posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti“, objasnio je on.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

– To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu – rekao je on.

– Moja poseta Bahreinu je pokazatelj, nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein – poručio je on.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

– Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo – istakao je on.

Vučić je kazao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom kovid 19 budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Sastanku sa delegacijom Srbije, kako je ranije najaviljeno, prisustvuju i i šeik Abdula Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Nasir Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, šeik Kalid Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Kalid Bin Ahmed Al Kalifa, ministar dvora. Takođe, sastanku će prisustvovati i Abdulatif Bin Rašid Alzijani, ministar spoljnih poslova, šeik Salman Bin Kalifa Bin Salman Al Kalifa, ministar finansija i nacionalne privrede, Esam Abdula Kalaf, ministar gradevinarstva, opštinskih poslova i prostornog planiranja.

Posle podne, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Drzavnim investicionim fondom.

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Na aerodromu dočekan je uz počasnu gardu bahreinske vojske, a dobrodošlicu mu je poželeo ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzijani i guverner Salman bin Isa bin Hindi al Manai-Muharak.

Po dolasku u hotel predsedniku je, u ime kralja dobrodošlicu poželeo princ, kao i deca u nošnjama karakterističnim za tu bliskoistočnu državu.

Vučić je istakao da se raduje uspostavljanju bliske saradnje izmedju Srbije i Bahreina i da su mu domaćini priredili veličanstven doček.

– Radujem se susretu sa Njegovim velicanstvom kraljem Hamadom i uspostavljanju bliske saradnje izmedu Srbije i Bahreina“, poručio je predsednik na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

On je dodao da je obaveza Srbije da gradi prijateljstva širom sveta i stvara najbolje odnose sa drugim narodima i zemljama i da je to jedina politika u potpunom interesu gradjana Srbije.