Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je, posle sednice Kriznog štaba, da je preporuka roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji, prenosi RTS.

Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

„Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kod kuće, ne samo da ih ne šalju u školu nego da deca ne izlaze iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije“, pojasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Kisić Tepavčevićeva kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

„Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo koliko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci“, rekla je ona.

 

Za škole su, dodala je, donesene preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Krizni štab je odlučio da se makismalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima  u otvorenom i zatvorenom prostoru povećava sa 10 na 30 osoba.

„Ne uvodi se izolacija za one koji se vraćaju iz inostranstva“

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u poređenju sa zemljama iz okruženja i uvođenje obaveznog pi-si-ar testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba, gde su donete nove mere, rekla da nije revidirana lista zemalja što se pi-si-ar testiranja tiče.

„Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti obolevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan pi-si-ar test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima dvostruko veću učestalost obolevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Navodi da još nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić Tepavčevićeva.