Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

„Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ranije je Rojters objavio da je Rusija ovlastila svoje ministarstvo odbrane da otvori kancelariju u Srbiji, na osnovu dokumenta vlade Rusije.

Srbiji je prošlog meseca obustavila vojne vežbe sa stranim vojskama na šest meseci, pozivajući se na pritisak EU da se povuče iz zajedničkih vežbi s Rusijom i Belorusijom.

Naredba ruske vlade datira od 15. oktobra, a potpisao ju je premijer Mihail Mišustin. U njoj se navodi da će šef predložene kancelarije pomoći u rešavanju vojnih i tehničkih pitanja u vezi sa rusko-srpskom saradnjom, prenio je Rojters.

Sporazum, kada jednom potpišu obe strane, daće ruskom zvaničniku u Srbiji pravo da poseti srpske divizije koje koriste rusko naoružanje i vojnu opremu, pod uslovom da se prethodno najavi i dobije saglasnost.

Srbija je poslednjih godina iz Rusije nabavila borbene avione MiG-29, kao i helikoptere, tenkove i oklopne transportere.