Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju građanima Srbije iz Bahreina, komentarisao je poslednje najave koje su stigle iz Evropske unije, a tiču se diskriminacije ruske i kineske vakcine po pitanju dozvole za putovanja u Evropsku uniju.

On je istakao da to građane ne treba da brine i da stvara zabludu kod njih jer će i on sam uprkos tome vakcinisati kineskom vakcinom.

– Vakcinisaću se kineskom vakcinom. Trebalo je da to bude za desetak dana, ali ću sada to ubrzati čim stignem – reako je predsednik.

– Neka se građani Srbije ne brinu. Trebalo bi da putuju bez ikakvih problema – istakao je predsednik.

On je objasnio da građani koji su primili kinesku vakcinu ne treba da brinu da li će moći da putuju jer će se za to kako tvrdi lako izdavati testovi.

– Sa druge strane to će nam omogućiti ubrzan razvoj, pokazati da je Srbija slobodna zemlja, da se sloboda kretanja različitosti poštuje.

Predsednik je u svom obraćanju rekao i da je „svaka čast na odluci“ onima koji žele da se odreknu putovanja 1,3 milijarde turista iz Kine, Rusa, Turske, Brazila i Latinske Amerike.

– Ali im hvala – Srbija će biti bogatija. Sa druge strane to će nam omogućiti ubrzan razvoj i pokazati da je Srbija slobodna zemlja, koja nikoga ne ograničava – rekao je predsednik.

On još kaže da ne treba meriti po boji zastave da li vam se vakcina sviđa.

– Želim da verujem da niko u Evropi ne razmatra ozbiljno tu odluku. Ako je pak donesu, razumećemo njihovu poruku i to šta misle i o nama, i o našem regionu. Naša zemlja će se razvijati brzinom munje – zaključio je predsednik.

Podsetimo, predlog za uvođenje takozvanih „kovid-pasoša“ za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.