PLJESKAVICA OD 33 KG I NOVE MASKOTE: Ovako je izgledala dosad najčudnija Roštiljijada u Leskovcu (FOTO+VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
9158-pljeskavica-od-33-kg-i-nove-maskote-ovako-je-izgledala-dosad-najcudnija-rostiljijada-u-leskovcu

Tridest i prva zaredom čuvena leskovačka Roštiljijada ove jeseni nije mogla biti odraža zbog virusa korona, ali su njeni organizatori, Turistička organizacija Leskovac (TOL), večeras priredli mini Roštiljijadu na kojoj su organizatori u prisustvu malobrojnih posetilaca podsetili na sve prethodne uz pravljenje pljeskavice za Ginisa, bleh orkestra o promociju maskote, Roštiljka i Roštiljke u novom ruhu.

Ovaj četrdsetominutnii događaj odvijao se u dvorištu Šop Đokićeveće kuće, gde je i sediše TOL. Novinari su ranije tokom dana obavešteni da će se održati događaj s podsećanjem na minule roštiljijade i skormnim koktelom, ali je zamoljeno da se ne objavljuje kako se ne bi okupio veliki broj građana zbog epidemiološke sitiacije, odnosno, pandemije korone.

Veliku pljeskavcu od 33 kilograma, duplo manju nego prošle godine, ispekli su roštilj majstori iz restorana “Koliba” Leskovac, koji su u protekle četiri godine obarali sopstvene rekorde.

“Ovo je naše peto učešće na spravljaju i pečenju pljesakavice za Ginisa. Prosto, nismo mogli da propustimo ovakav događaj, ali, moram da kažem, da je 33 kilograma roštilj mesa, bila igračka u našim rukama u odnosu na 66 kilograma, pa smo je zato bez problema pripremili, a okretanje pljeskavice prošlo je bez problema”, ispričao je za juGmediu  Predrag Lazarević, roštilj majstor i suvlasnik “Kolibe”.

Iza mesta gde je postavljena roštilj-skara sve vreme čula se muzika bleh orkestra Isidora Zaćirevića, u pozadini dve velike plastične lutke Roštiljke i Roštiljka, a iza “žive maskote” pod istim imenom.

“Teško je nosti ove kostime jer je vruće u njima, ali nama je pripala čast”, kažu Jovana Stamenković i Dušan Ilić iz KUD Lemnid.

Mini Roštiljadu otvorio je direktor TOL Nebojša Kocić, koji je podsetio da je leskovačka Roštiljijada najveći fesital roštilja u jugoistočnoj Evropi, mesto gde se se susreću majstori kulinarstva, gde posetioci dolaze da uživaju u hrani i da se dobro zabave.

„Grad sa višestrukom tradicijom roštilja, po malim i velikim vozovima za nedelju dana gostima je  nudio bogat program koncerata ali i takmičenja, pre svih, najinteresantnije takmičenje je pravljenje najveće pljeskavice na svetu i najveće pljeskavice iz ruke. Roštiljijada je najznačajnija privredna i turistička manifestacija za grad leskovac kako zbog nekoliko hiljada turista, tako i zbog promocije grada. Turističa organizacija se potrudila da uskladi manifestaciju sa aktuelnim trendovima. Ove godine 31. Roštiljijada trebalo je da se održi od 24. avgusta do 30. avgusta, ali je zbog epidemiološke situacije otkazana kao i sve manifestacije koje okupljaju veliki broj posetilaca“, naglasio Kocić.

 

Ispred lokalne samouprtave, prisutne je pozdravila Ana Janković Stojanović, nova zamenica gradonačlenika Leskovca, koja je izrazila nadu da će se dogodine, bez prisustva korone, uživati u čarima na daleko poznate Roštiljijade.

Inače, pljeskavica od 33 kilograma podeljena je okupljenim građanima u dvorištu Šop Đokićve kuće.

NAJČITANIJE