Službenik za medije Specijalizovanog veća Majkl Dojl objasnio je postupak koji je predviđen za rešavanje slučaja optužnice podnete tom sudu protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine, uz ocenu da nije prekršen zakon, a ako se optužnica potvrdi, moguće je i da će osumnjičeni biti uhapšeni.

Dojl je istakao da je to što je Specijalni sud objavio saopštenja pre potvrde optužnice, odvojeno od same optužnice, i da ona, zajedno sa svim dopunskim materijalima koje je tužilac podneo u aprilu, ostaje strogo poverljiva, kako to nalažu pravila.

Pomenuti sadržaj saopštenja iznosi brojne tvrdnje, iako Specijalni sud navodi da optužnica ostaje poverljiva, navodi Kljan Kosova, a prenosi Kosovo onlajn, i dodaje da je to rezultiralo time da je Tači, koga opisuju kao optuženog za ratne zločine, postao međunarodna vest.

Međutim, Specijalni sud insistira na tome da je objavljivanje tog saopštenja o optužnici izvršeno u skladu sa zakonskim pravilima. Izjava je izdata „uz potpuno uvažavanje zaštitnih mera i prava predviđenih u pravnom okviru koji reguliše Specijalni sud i tužilaštvo“, naveo je Dojl.

Kako se navodi, Specijalni sud je takođe utvrdio da, ukoliko takva optužnica bude potvrđena, osumnjičeni mogu biti uhapšeni.

„Član 41 (6) predviđa mogućnost hapšenja kada postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično delo iz nadležnosti Specijalizovanih veća i postoji opasnost od bekstva, izvršenje drugog krivičnog dela ili kompromitovanje dokaza, uticaja na svedoke itd…“, navodi se u članu zakona Specijalnog suda.

Dojl je odbio da odgovori zašto su objavljena imenaTačija i Veseljija, ali ne i drugih osoba, što se, kako se navodi, može shvatiti da se tužilac slučaja sam odlučio na ovaj čin.

„Ne mogu da komentarišem nikakve detalje, osim onoga što je dato u izjavi tužioca“, rekao je Dojl.

Istakao je i da sadržaj ove izjave daje ograničene informacije, dok ostaju pri razlozima objavljivanja, koji su takođe pomenuti u izjavi od 24. juna.

Govoreći o vremenskom roku kada se očekuje završetak procesa, uz potvrđivanje ili odbijanje ove optužnice, koja je dostavljena Specijalnom sudu, naveo je da je to period do šest meseci.

Kako se navodi, objavljivanje saopštenja da je Specijalno tužilaštvo podnelo optužnicu protiv Tačija i Veseljija na razmatranje u Specijalnom sudu, promenilo je tok političkih kretanja na KiM.

Sastanak između Beograda i Prištine zakazan za 27. jun na poziv specijalnog izaslanika Ričarda Grenela u Beloj kući, nije održan.

Nakon što je objavljeno da je Tači otkazao svoje učešće u Vašingtonu, gde se očekivalo da će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, očekivala se nova dinamika dijaloga.

Premijer privremenih prištinski institucija Avdulah Hoti otkazao je takođe svoje učešće na sastanku u Beloj kući, istakavši da je prištinska delegacija nepravedno prepolovljena.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da poštuje Hotijeve odluke i da će isplanirati još jedan takav sastanak, a o datumu će strane biti obaveštene na vreme.