Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za nacionalne manjine, na kojoj je bilo reči o aktivnostima u oblasti unapređenja položaja nacionalnih manjina u Srbiji i podnet je izveštaj o sprovođenju Akcionog plana o nacionalnim manjinama.

Premijerka Brnabić je istakla da formiranje novog ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem je čelu Gordana Čomić predstavlja snažan signal i pokazuje stav Vlade Srbije o značaju unapređenja prava manjina, ocenivši da je rad Saveta veoma važan jer omogućava da se kroz koordinaciju i dijalog rešavaju problemi i poboljšava položaj manjina.

Premijerka Brnabić je naglasila da uprkos teškom periodu izazvanom pandemijom KOVID-19, sredstva za finansiranje nacionalnih saveta manjina nisu umanjivana, što predstavlja još jednu potvrdu da se položaju i pravima manjina pridaje veliki značaj i ujedno uputila poziv predstavnicima nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promovisanju vakcinacije, kako bi što pre postigli kolektivni imunitet.

Ministarka Čomić je rekla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeno rešavanju svih problema manjina kroz dijalog i jačanje međusobnog poverenja u duhu tolerancije, što će doprineti razvoju društva u celini.

Na sednici je bilo reči i o konkretnim planovima za unapređenje položaja nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja i kulture a naglašeno je da Budžetski fond za nacionalne manjine za ovu godinu iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti uložena u obrazovanje kao prioritetnu oblast u 2021. godini, kao i za finansiranje programa i projekata od značaja za nacionalne manjine. Sednici su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić i ministarka pravde Maja Popović.