Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja danas je dostavilo svim osnovnim i srednjim školama dokument o organizaciji rada od ponedeljka 13. septembra. U njemu se pored toga koji će model važiti u kojim opštinama za sledeću nedelju navodi i da maske od istog dana postaju neophodne za sve zaposlene u školama i za sve učenike tokom cele nastave.

– Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta soja korona virusa koji može uzrokovati ponovno oboljevanje osoba koje su već preležale kovid i kod vakcinisanih osoba Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene uključujući i one koji su u potpunosti vakcinisani kao i osobe koje su preležale kovid – navodi se u dokumentu Ministarstva u koji je „Blic“ imao uvid.

Takođe, Tim Ministarstva prosvete preporučio je i upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i to sve vreme tokom boravka u školi.

– Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su utvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite – kaže se dalje u Odluci Ministarstva koja je dostavljena školama.

Kako stoji u pomenutom dokumentu ovaj izutak je moguće primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste i to po pravilu za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.